Mansikkamyllyllä on mahtavat mahdollisuudet

Oy Hortimill Ltd:n kasvukaruselli tarjoaa mahtavat eväät tehokkaaseen tuotantoon pienellä pinta-alalla. Keksinnöllä on viljelty onnistuneesti mansikkaa, mutta se soveltuu hyvin myös yrttien, salaattien, kukkien, taimien ja sienten kasvatukseen. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2021. Katso video!

Kasvatuslaite on pyörivä lieriö, jonka halkaisija on 3,5 metriä ja pituus 13 metriä. Kehällä on 20 paririviä mansikkaa. Lieriön sisään tulee kävelysilta, jonka alle voidaan sijoittaa valaistusta.

PUUTARHA-SANOMAT / ILMAJOKI

Hortimill-kasvukaruselli sai lokakuussa kultamitalin KoneAgria 2021 -näyttelyn uutuustuotteena. Keksijä Arto Kujanpää on teknisentyön opettaja Ilmajoella, mutta hänellä on myös 44 vuoden kokemus Myllylammen marjatilan viljelijänä.

– Kun olimme juuri istuttaneet 2,5 hehtaaria mansikkaa, alkoi kova tuuli kiskoen muoveja irti ja minä juoksin lapion kanssa yksin niitä kiinnittämässä. Mietin, onko tässä mitään järkeä ja päätin, että jos jatkan viljelyä, en enää tällä tavalla, kertoo Arto 10 vuoden takaisesta tapauksesta, joka sai hänet miettimään uutta kasvatustapaa.

Kujanpää on lähipiirinsä kanssa kehitellyt kasvukarusellia tosissaan 4 vuoden ajan.  Laite on vaakatasossa oleva 13 metriä pitkä teräsrunkoinen lieriö, jonka halkaisija on 3,5 metriä ja kehä muodostuu 20–30 paririvikourusta. Laitteen pyörimisnopeus on säädettävissä: nopeimmillaan kierros on puoli tuntia ja hitaimmillaan laite pyörii viisi kierrosta päivässä. Kun laite on tasapainossa, pyörittämiseen riittää 120 watin moottori, joka voi saada sähkönsä aurinkopaneelista.

Koekasvatus onnistui

– Asensimme karusellin korotettuun muovihuoneeseen ja istutimme keväällä Sonsation-frigotaimia. Koronan vuoksi led-valaisinten toimitukset myöhästyivät, mutta saimme luonnonvalolla mansikkaa 0,7 kiloa tainta kohden. Jatkuvasatoisilla lajikkeilla saadaan jopa kilo, lupailee Arto.

 

Arton vävy Arttu Nukarinen on Hortimill Oy:n pääinsinööri. Hän kertoo, että viljelyä pystyy automatisoimaan rajattomasti.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2021

Lehden hinta on 5 €, tilaajat voivat lukea arkiston kaikki 173 lehteä ilmaiseksi.

Arttu Nukarinen ja Arto Kujanpää ovat kehittäneet kasvatuskaruselliä Ilmajoella.