Tamsin puutarha laajenee

Matti Tamsi Oy on salaattien tuotantoon erikoistunut kauppapuutarha. Salaatit viljellään vesikourujen sijaan turvepedeissä, jotka kiertävät blokkihuoneissa kuten kourutkin. Uutta pinta-alaa valmistui puoli hehtaaria, jossa valotuksena on ledien ja HPS-valaisimien yhdistelmä. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2021. Katso video! 

Sakari Tamsi sanoo, että yrityksen toiminnan perusteena on vahva talous, jatkuva kehitys ja toiminnan vastuullisuus.

PUUTARHA-SANOMAT / TEUVA

Matti Tamsi perusti kasvihuoneyrityksen armeijasta päästyään 1966 Teuvan kunnan Äystön kylään. Yritys on laajentunut suunnitelmallisesti ja nyt se tarjoaa työpaikan jo 70 henkilölle. Matin poika Sakari Tamsi on ollut yrityksen toimitusjohtaja vuodesta 2013 alkaen.

– Puolen hehtaarin laajennus otettiin käyttöön lokakuussa ja nyt Matti Tamsi Oy:n kasvihuoneala on 2,7 hehtaaria. Vieressä on serkkuni Esa Tamsin 1,3 hehtaarin kasvihuonelaitos.  Toimimme molemmat Tamsin brändin alla, kertoo Sakari.

Kustannusten nousu asettaa haasteen

– Salaattien kulutus on kasvanut ripeästi. Vaikka Suomessa on puutarhojen kesken kilpailua, ei se ole ollut veristä ja meidän yrityksen kannattavuus on historiassa ollut kunnossa. Nyt näköpiirissä on kustannusten voimakas nousu, varoittaa Sakari.

Puutarhan sähköostot ovat pääosin kiinnitetty, mutta osa ostoista on pörssisähköä, jonka hinta on sahannut huomattavasti aiempaa korkeammalla tasolla.

– Sähkön hinta on iso haaste koko toimialalle, toteaa Sakari.

Uudessa blokkihuoneessa on hybridivalotus, josta puolet on 500 watin led-valaisimia ja puolet 1000 watin HPS-valaisimia. Sakari arvioi, että hybridivalotus säästää 30 prosenttia sähkön kulutuksesta.

Erikoisuutena kiertävät turvepedit

Ratkaiseva parannus työergonomiaan ja viljelyn onnistumiseen saatiin vuosina 2003–2005, jolloin turvepedit nostettiin ylös maasta linjojen päälle. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut petien kehikot ovat metrin leveitä ja 10 metriä pitkiä. Petien reunoilla on verkko ja peti vuorataan valkealla muovilla. Turpeen päälle katteeksi laitetaan taimivälein rei’itetty styrox-levy. Turvetta pedissä on 20–25 senttiä paksulti.

– Pedit kiertävät huoneessa kuten kasvatuskourut muilla tarhoilla. Kierto kestää taimivaiheessa 3 viikkoa ja istutuksen jälkeen toiset 3 viikkoa.

Lue ”Tamsin puutarha laajenee” -artikkeli kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerosta 10/2021

Lehden hinta on 5€, tilaajille koko 173 lehden arkisto on ilmainen!