Kespron tutkimus: Ravintola-asiakkaista 84 % pitää raaka-aineiden kotimaisuutta tärkeänä

Suomalaisista 69 prosentille vastuullisuudella on merkitystä valittaessa ravintolaa. Vastuullisuusteemoista tärkeimpinä pidetään raaka-aineiden hankinnan läpinäkyvyyttä, henkilökunnan sosiaaliseen hyvinvointiin sekä kierrätykseen liittyviä näkökohtia, selviää Kespron teettämästä Suomalaisten odotukset ravintoloiden vastuullisuudelta ‑kyselytutkimuksesta.

Asioidessaan ravintolassa suomalaisista 87 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintola kertoo läpinäkyvästi käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä. Jopa 84 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintolan raaka-aineet ovat kotimaisia.

– Tutkimus kartoittaa millaisiin odotuksiin ravintoloiden tulee vastata koronapandemian jälkeisenä aikana ulkona syömisen suosion palautuessa, kertoo Kespron asiakastieto- ja markkinointiyksikön johtaja Hannu Korhonen.

Suomalaisista 69 prosentille vastuullisuudella on merkitystä valittaessa ravintolaa, ja naisille asia oli merkityksellisempää kuin miehille. Nuorille 18–24-vuotiaille vastuullisuudella on merkitystä ravintolan valintaan ainoastaan 63 prosentille, mutta vanhemmille 55–64- ja 65+ -vuotiaille jo 70 prosentille.

Suomalaisista 55 prosenttia olisi valmis maksamaan vastuullisuusnäkökohtien huomioimisen myötä ravintolaruoasta enemmän. Eniten halukkuutta tälle on nuorissa 18–24-vuotiaissa 76 prosentilla.

– Mielenkiintoinen huomio nuorten asenteissa näkyy siinä, että heille vastuullisuus merkitsee kaikkein vähiten valittaessa ravintolaa, mutta toisaalta vastuullisesta ravintolakokemuksesta ollaan kaikkein halukkaimpia maksamaan enemmän, sanoo Korhonen.

Raaka-aineiden läpinäkyvyys odotuksissa korkealla

Asioidessaan ravintolassa suomalaisista 87 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintola kertoo läpinäkyvästi käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä. Jopa 84 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintolan raaka-aineet ovat kotimaisia.

– Vegen osuus kasvaa edelleen myös ravintolamarkkinalla, mutta tutkimuksen mukaan toistaiseksi ainoastaan 44 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että ravintolassa on tarjolla kasvispohjaisia valmisteita, kuten kauramaitoa. Toisaalta 54 prosenttia pitää tärkeänä, että ravintolassa on tarjolla monipuolista kasvisruokaa”, kertoo Korhonen.

Kysyttäessä ulkomaisten raaka-aineiden vastuullisuudesta ainoastaan 14 prosenttia vastaajista pitää ulkomaista lihaa vastuullisena. Ulkomailla kasvatettua kalaa vastuullisena pitää 19 prosenttia. Vastuullisimpina raaka-aineena pidetään sesongin mukaisia kotimaisia raaka-aineita 91 prosentin vastaajaosuudella.

Ravintolalta odotetaan kierrätystä ja yhteiskunnallisten velvoitteiden hoitoa

Suomalaisista 87 prosenttia pitää ravintolan asianmukaista lajittelua ja jätehuoltoa tärkeänä, mutta lisäksi 79 prosenttia pitää tärkeänä ravintolassa syntyvää hävikin vähäisyyttä ja samoin 79 prosenttia pitää tärkeänä tehokasta kierrätystä esimerkiksi pakkausmateriaalien osalta.

Yhteiskunnallisiin velvollisuuksiin liittyviä näkökulmia pidetään vastaajien keskuudessa yleisesti erittäin tärkeinä. 95 prosenttia vastaajista odottaa, että ravintola maksaa verot ja muut velvoitteet asianmukaisesti. 94 prosenttia pitää tärkeänä työntekijöiden hyvien työolojen huomioimista.

Suomalaisten odotukset ravintoloiden vastuullisuudelle ‑kyselytutkimuksen tiedonkeruu tehtiin K-ryhmän asiakasyhteisö K-Kylässä joulukuussa 2020. Kyselytutkimukseen vastasi 1085 kuluttajaa ympäri Suomea ja vastanneiden otanta toteutettiin väestöä edustavasti 18-70-vuotiaiden keskuudesta. Tutkimuksen toteutti asiakasnäkemystoimisto Frankly Partners Kespron toimeksiannosta. Voit ladata raportin tästä.