Nurmitarhat Oy ja Lehtelän Kauppapuutarha ovat vuoden laatutuottajia

Nurmijärvellä sijaitseva Nurmitarhat Oy on palkittu vuoden 2021 parhaana kasvihuonevihannesviljelmänä Suomessa.

Erno Laukkarisen haastattelu oli Puutarha-Sanomien numerossa 1/2016

Vihtiläisten Johanna ja Erno Laukkarisen Nurmitarhat Oy on perustettu 1990 ja se on alusta lähtien keskittynyt yrttien ja aikaisemmin myös salaattien kasvattamiseen.  Yrityksen perustajina olivat Reija ja Rainer Blomqvist. Tätä nykyä valikoimassa on 21 mausteyrttiä. Yritys on laajentanut tuotantoaan kysynnän kasvun myötä, ja tätä nykyä kasvihuoneita on noin 5 000 neliömetriä. Yritys on siten keskimääräistä suurempi kauppapuutarha Suomessa. Yrittäjäperheen lisäksi ympärivuotinen tuotanto työllistää noin yhdeksän henkilöä.

Yritys tunnetaan hyvin modernina ja nopeana uuden teknologian omaksuja. Yritys siirtyi maalämmön käyttöön jo 2009 luopuen samalla lähes kokonaan öljyn käytöstä. Ledivalaistusta ryhdyttiin käyttämään välittömästi niiden sovellusten ulotuttua kasveille sopiviksi. Yritys käyttää myös kasvihuoneilman liiallisen kosteudenpoistoon menetelmää, joka säästää energiaa, vähentää kasvitauteja sekä parantaa kasvua. Luonnollisesti kaikki viljelyyn, sadonkorjuuseen ja pakkaukseen liittyvät työvaiheet ovat hyvin tehokkaita teknologian avulla.

Nurmitarhojen koko tuotanto on aitoa lähiruokaa. Puutarhan tuotteet jäävät ketjukauppojen kautta pääosin lähialueille eli Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle.

Lehtilän Kauppapuutarha kukkien laatutuottaja

Laitilassa sijaitseva Lehtilän Kauppapuutarha on palkittu vuoden 2021 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Yrityksen perustivat Hemmo ja Sirke Lehtilä vuonna 1982. Yritys työllistää sesonkiaikoina kuudesta kahdeksaan henkilöä.

Yrityksellä on kasvihuoneita noin 7 800 neliömetriä eli kokonsa puolesta yritys on selvästi suurempi kuin vastaavan kaltaiset lähikukkaviljelmät Suomessa. Kukkien lisäksi puutarha kasvattaa kevään kukkasesongin päätyttyä kasvihuonekurkkuja.

Puutarhan kukkatuotannon pääpaino on vahvasti keväässä. Ensimmäisinä valmistuvat yöpakkasiakin kestävät tetenarsisit. Niiden jälkeen alkavat orvokkien toimitukset. Yritys on huomattavan suuri amppeleiden kasvattaja, sillä kukka- ja mansikka-amppeleita kasvatetaan noin 30 000.

Lehtilän kauppapuutarhan kukkia kukoistaa myös kymmenkunnan lähialueen kunnan ja seurakunnan puistoissa ja hautausmailla. Puutarhalla ei ole vähittäismyyntiä lainkaan.

Kurkkukasvustot valtaavat osan kasvihuoneista heti kukkien jälkeen. Satoa viljellään niin pitkälle syksyä, kun syksyn valoa riittää. Kurkut myydään tukkuun, joka toimittaa ne pääkaupunkiseudun kauppoihin.

Kukkien laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien.

Lue lisää Lehtilän kauppapuutarhasta ja Nurmitarhoista
puutarha-sanomat.fi (lehden hinta 5€, tilaajille koko 170 lehden arkisto on ilmainen)

”Konstikas kevät kesäkukille”, PS nro 4/2004

”Tätivihreä” kylpee värivaloissa, PS nro 1/2016
Onnistunut yrityskauppa jatkoi Tätivihreän tarinaa, PS nro 6/2011
”Huomio jäähdytykseen”, esimerkkiyrityksenä Nurmitarhat Oy, PS nro 2/2006