Juuso Joona: Hiiliviljelystä tuottoa satoina ja päästökompensaatioina.

Tyynelän kasvinviljelytilan maiden kasvukuntoa on korjattu pitkäjänteisesti uudistavien viljelymenetelmien avulla. Isäntä Juuso Joona esittää maataloustukien suuntaamista hiiliviljelyn tukemiseen. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2021. Katso video!

Juuso Joona näyttää, että syysrypsin kylvöalustan mururakenne on kunnossa ja maassa on runsaasti lieroja.

PUUTARHA-SANOMAT / LAPPEENRANTA, JOUTSENO

Agronomi Juuso Joona on Tyynelän tilan isäntä. Tämä 120 peltohehtaarin tila sijaistee Joutsenossa Lappeenrannan ja Imatran välillä, mutta linnuntietä mitaten lähin kaupunki on Svetogorsk.

Juuso puhuu väkevästi uudistavien eli regeneratiivisten viljelymenetelmin puolesta, ja hänellä on näyttöä niiden toimivuudesta omalla tilalla.

– Tilalla luovuttiin karjasta 1980-luvun lopulla ja viljelykierrosta jäi nurmi ja karjanlanta pois. Viljelyssä oli yksipuolisesti viljaa, mikä heikensi tilan maiden kasvukuntoa merkittävästi.

– 2000-luvun alussa maan rakennetta ja kasvukuntoa lähdettiin systemaattisesti parantamaan keventämällä alkuun muokkausta, monipuolistamalla viljelykiertoa ja käyttämällä orgaanista lannoitusta. Maan multavuus onkin pystytty parhailla lohkoilla jo kaksinkertaistamaan ja multavuus on noussut parhaimmillaan neljästä prosentista jo lähelle kymmentä, kertoo Juuso.

Tila on tiedon tuottaja

Juuso Joona on mukana kolmessa tutkimushankkeessa. Hän on Carbon Actionin yksi perustajista ja kouluttajista ja hankkeessa tutkitaan maan hiilentallennuksen menetelmiä, mittausta ja mallintamista.

Tilalla on Soil Diver Agro -hankkeen koealoja ja siinä tutkitaan muokkausmenetelmien vaikutuksia maan pieneliöstöön. Vertailussa ovat kyntö ja suorakylvö kasvustoon.

– Olemme myös mukana Ikivihreä-hankkeessa. Maa ei saisi olla hetkeäkään paljaana, painottaa Juuso ja hän esittää, että varhaisvihannesten ja -perunan jälkeen tulisi kylvää peitekasveja, jotka toimivat myös tautien katkaisijana. Kasvipeitteisyyden tulisi jatkua talven yli.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2021. Lehden hinta on 5€, tilaajille yli 170 lehden arkisto on ilmainen.