Tomi Tahvonen: Hyvät kokemukset otsonivedestä

Puutarha Tahvoset ottivat otsoniveden käyttöön heinäkuussa. Kokemukset ovat olleet hyviä niin kasvihuoneessa kuin avomaallakin. Voit lukea artikkelin kokonaan Puutarha-Sanomien numerosta 9/2021. Katso video!

Tomi Tahvonen on käytännön kokemusten perusteella vakuuttunut otsoniveden tehosta härmään ja punkkeihin. Kuvassa varmennettujen mansikantaimien emokasveja, joita on ruiskutettu otsonivedellä 3 kertaa päivässä.

PUUTARHA-SANOMAT / RAASEPORI

Puutarha Tahvoset Oy tuottaa puuvartisia astiataimia avomaalla ja mansikan varmennettuja taimia kasvihuoneissa. Taimikenttiä on emotaimipeltojen kanssa 90 hehtaaria ja kasvihuoneita runsas hehtaari ja lisäksi tuotantoa on tunneleissa. Puutarha on vuosikymmenten ajan kulkenut kehityksen kärjessä – niin nytkin otsoniveden käyttäjänä.

– Aloitimme otsoniveden käytön heinäkuun alussa ja olemme nähneet selvät vaikutukset. Härmä on pysynyt poissa ja se on tehonnut vihannespunkkiin, sanoo yrittäjä Tomi Tahvonen.

Tomin mukaan otsonivedellä on vaikutusta muihinkin tuhohyönteisiin.

Tahvosilla on käytössä Happico Oy:n otsonaattori, jossa otsonin valmistus perustuu koronapurkaukseen. Se on sijoitettu kasvihuoneiden välissä olevaan konttiin, jossa on myös veden esipuhdistuslaite ja 2000 litran säiliö otsonivedelle.

– Säiliöstä otsonivesi johdetaan putkistoa pitkin kasvihuoneessa kulkeviin kasteluramppeihin. Olemme antaneet mansikan emotaimille otsonivettä kolmesti päivässä.

Tahvoset ovat levittäneet otsonivettä traktoriruiskulla kymmenen kertaa taimikentälle. Ruiskun puomin leveys traktorin molemmin puolin on 12 metriä, joka on astiataimituotannon moduulimitta.

– Aloitimme ruiskutukset kesken kauden 20 vuotta vanhalla kasvinsuojeluruiskulla. Siinä otsonipitoisuus aleni 350 ppb:hen suuttimen päästä mitattuna. Silläkin pitoisuudella saatiin selvä positiivinen vaikutus koristekasvien terveystilanteeseen.

Tomi sanoo vakuuttuneensa otsoniveden vaikutuksesta niin, että talven aikana tehdään uusi ruisku, jolla saadaan otsonivesi levitettyä väkevin pitoisuuksin.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2021

Lue arkistosta lisää otsonivedestä
puutarha-sanomat.fi  –>Lehdet (Lehden hinta on 5 €, tilaajille koko 171 lehden arkisto on ilmainen!)
Otsonivesi tulee korvaamaan torjunta-aineita merkittävästi -artikkeli
PUUTARHA-SANOMAT 6/2021

Otsoniveden siirto on haasteellista -artikkeli
PUUTARHA-SANOMAT 6/2021

Otsoniveden salat ovat Happicon hallussa -artikkeli
PUUTARHA-SANOMAT 7/2021

Tahvoset taitaa taimiston -artikkeli
PUUTARHA-SANOMAT 8/2018