Kaali on Kasvis-Kartanon tuote

Kasvis-Kartano Oy on toiminut 15 vuoden ajan salaatti- ja kääryletehtaiden raaka-aineen toimittajana. Yritys on aloittanut kaalin myynnin myös tuoremarkkinoille. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2021. Katso video!

Veli-Pekka Suni toteaa Rinda-kaalikäärylälajikkeen sopivan kesällä myös salaattikaalin raaka-aineeksi ja tuoremyyntiin.

PUUTARHA-SANOMAT / KÖYLIÖ

Köyliön keskustasta johtaa parin kilometrin koivukujanne Kirkkosaaressa olevaan Köyliön Vanhakartanoon. Matkan varrella on kartanon omistama Kasvis-Kartano Oy, joka on perustettu vuonna 2006.

– Me käsittelemme keräkaalia jokaisena työpäivänä vuoden ympäri. Meillä on neljän kaalia käyttävän jalostajan kanssa vuosisopimukset ja huolehdimme siitä, että niillä on aamulla kello 6 asiakkaiden edellyttämällä tavalla käsiteltyä kaalia, kertoo toimitusjohtaja Veli-Pekka Suni.

Keräkaalit puhdistetaan esikäsittelytilassa, josta ne johdetaan toiseen halliin, jossa kanta poistetaan koneellisesti ja kaalit halotaan tai suikaloidaan asiakkaan tarpeen mukaan. Käsitellyt kaalit toimitetaan 300 kilon teollisuuskonteissa asiakkaille. Vuosittain käsitellään yli 3 miljoonaa kaalikiloa. Kasviskartano on tullut vakinaisesti mukaan myös tuorekaalien kauppaan.

Veli-Pekka Sunin rinnakkaistyö on Köyliön Vanhakartanon pehtoorina eli tilanhoitajana toimiminen. Kartanolla on omaa peltoa 130 hehtaaria ja vuokramaita 65 hehtaaria. Maatalouden liikevaihto on kaikkineen lähempänä miljoonaa euroa.

– Vanhakartano viljelee Apetitille porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa ja hernettä. Lisäksi viljelyssä on kesäperunaa, sokerijuurikasta ja vehnää. Tankoparsaa on myös kokeilussa.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2021. Tilaajille koko lehtiarkisto on ilmainen, muille lehden hinta on 5 €. Voit tilata lehden edulliseen tarjoushintaan tästä.