Kasvisten tukkukauppa on Suomessa perustunut hinnan halpuuteen. Nams on viiden vuoden aikana vääntänyt ostokriteereiksi maun ja kuluttajan hyvän omatunnon. Agrofutura Tomaatit Oy on pienentänyt ympärivuotisesti tuotetutun tomaatin hiilijalanjäljen alle Espanjan tomaatin. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2021. Katso video!
PUUTARHA-SANOMAT / PORI
Sveitsistä Satakuntaan muuttanut Sebastian Anttila suunnitteli 2016 tomaattitarhan Poriin ajatuksella, että tomaattien tulla olla maistuvia ja ympärivuotisen tuotannon perustua kaikilta osiltaan kestävään kehitykseen.
Agrifutura Oy on tuottanut Nams-tomaatteja nyt pian 5 vuotta, kun ensimmäiset tomaatit kypsyivät itsenäisyyspäivänä 2016. Keväällä käynnistetty laajennusprojekti 4,5 hehtaariin edistyy hyvin. Sebastian on vastuussa laajennusprojektin toteutuksesta.
Myyntijohtaja Teemu Kanasuo on kulkenut Namsin kanssa alusta alkaen. Päätuotteena on 500 gramman rasiassa myytävä terttutomaatti.
– Olemme tehneet laatu- ja brändityötä tosissaan. Terttutomaatin lajike on alusta alkaen ollut Roterno, joka on hyvänmakuinen, mutta ei kovin satoisa ja sen hoito vaatii paljon työtä.
Tertussa on 6-7 tomaattia ja se leikataan irti vasta sitten, kun kärkitomaattikin on punainen.
Teemu listaa maun muodostumisessa tärkeimmäksi seikaksi lajikkeen, toisena tulee kypsänä poimiminen ja kolmantena viljelytapa: ravinnetasoa ilmaiseva johtoluku pidetään korkeahkona.
– Kun pinta-ala laajenee yli kaksinkertaiseksi, tullaan Roternon lisäksi viljelemään Encorea ja kirsikkatomaattina Piccoloa.
Teemu Kanasuon mukaan Nams-terttutomaatin hinta on vakaa eikä seuraa muun tomaatin vaihteluita.
– Meillä on periaatteessa kaksi hintaa: kesähinta ja talvihinta eikä niillä ole kovin paljoa eroa.
Agrifutura Tomaatit Oy:ssä on vilkas tuotekehitys, kun kaikki tomaatit eivät pysy tertuissa tai muutoin eivät kelpaa hevitiskiin.
– Olemme rakentamassa Nams-tuoteportfoliota. Panimoravintola Beer Hunter’s valmistaa hävikkitomaateista Nams Saison -sadonkorjuuolutta. Teemme myös ketsuppia, tomaattikeittoa, smoothieta, kertoo Agrifutura Tomaatit Oy:n toimitusjohtaja Sami Vekkeli.
Sami Vekkeli toteaa, että monet tekevät viherpesua, mutta Namsin hiilijalanjälki on Luonnonvarakeskuksen laskema. Toimintamme on läpinäkyvää.
– Ilmastovaikutuksemme on 0,36 kg hiilidioksidiekvivalentteina (CO2-ekv) tomaattikiloa kohden. Hollantilaisella tomaatilla vaihteluväli on 0,8–2,9 ja espanjalaisen tomaatin 0,5–1,4 kiloa tänne tuotuna.
Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2021, puutarha-sanomat.fi / Lehdet