Kuuma kesä on lisännyt suolakurkun menekkiä

Kolme vuotta sitten Vainion veljekset aloittivat suolakurkun valmistuksen. Koronan aikaan kaupat poistivat irtokurkut myynnistä, mutta nyt menekki on palautunut. Myös ravintolasektori on elpynyt ja suolakurkkuja käytetään paljon hampurilaisissa. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 6/2021. Katso tästä video!

Juho ja Kalle Vainio viljelevät avomaankurkkua. He jalostavat kurkkua maitohappokäymisellä ja tuotebrändi on Veljesten suolakurkut

PUUTARHA-SANOMAT / PERNIÖ

Maamme avomaakurkun viljely on keskittynyt suurelta osin Salon Perniöön. Vainion tilalla kurkkua on viljelty vuodesta 1986 alkaen ja oma suolakurkun valmistus alkoi 2018.

– Viljelimme aiemmin kurkkua Myrttiselle, mutta pojat halusivat aloittaa oman säilönnän. Nuoret ovat paljon rohkeampia, toteaa Marianne Vainio.

Juho ja Kalle Vainio ovat olleet yritteliäitä nuoresta alkaen. He aloittivat vuokraviljelijöinä vanhempiensa Juhan ja Mariannen oman viljelyn rinnalla. Veljesten viljelyä harjoittava yritys on nimeltään Skotlannin Maatalous Oy ja kurkun kauppakunnostus ja jalostus tehdään Skotlannin Vihannes Oy:n lukuun, jossa kolmantena osakkaana on veljesten sisar Kaisa.

– Asumme Skotlannintien varrella. Skotlannin nimen synnystä on monta tarinaa – yhden mukaan se on tullut täällä aikoinaan asuneen vanhan merimiehen mukaan, kertoo Marianne. Kurkut ovat kuitenkin sataprosenttisesti suomalaisia, Perniössä viljeltyjä.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2021 klikkaamalla tästä.

(Lehti on Puutarha-Sanomien tilaajille ilmainen kuten koko 170 lehden arkistokin, muille 5 €/lehti.)