Ljusgårdasta tulee Euroopan suurin vertikaaliviljelmä

Ljusgårdan vertikaaliviljelmä sijaitsee Tibrossa suurten järvien, Vänernin ja Vätternin, välissä. Yrityksen toiminta alkoi vuonna 2018. Viljelmä on rakennuksessa, joka toimi aiemmin puutehtaana, mutta nyt se on saanut uuden elämän. Tänä päivänä Ljusgårda toimittaa tuhansille perheille ruotsalaista, kestävästi viljeltyä salaattia joka viikko.

Ljusgårdan vertikaaliviljelmä on rakennettu entisen puutehtaan sisälle. Kuva Erik Lundgren.

Yli 70 % Ruotsissa syödyistä hedelmistä ja vihanneksista saapuu maahan maanteitse, meriteitse tai lentorahdilla muista maista. Tukeakseen kestävää elintarviketuotantoa, tulee vertikaalinen kasvihuoneviljelijä ja salaatintuottaja Ljusgårda yli 20-kertaistamaan tuotantonsa ja kasvattamaan viljelykapasiteettiaan vähintään 60 tonniin salaattia kuukaudessa, mikä vastaa noin 1 000 000 salaattipussia.

Huhtikuussa korjattiin ensimmäinen sato uusissa tiloissa ja siitä lähtien Ljusgårda pystyy toimittamaan merkittävästi enemmän paikallisesti viljeltyä salaattia ruotsalaisiin kotitalouksiin vuodenajasta riippumatta. Kun koko 7 000 m² rakennus tulee kokonaan valmiiksi kesään mennessä, tulee Ljusgårda olemaan Euroopan suurin vertikaaliviljelmä.

Säädettävät LED-valot

Signify, maailman johtava valaistusalan asiantuntija, auttaa ruotsalaista uranuurtajaa vertikaalisessa kasvihuoneviljelyssä lisäämällä tuotantorakennuksia Tibrossa. Lisätty viljelypinta-ala, 300 neliömetristä jopa 2 500 neliömetriin, mahdollistaa Ljusgårdalle tuoreiden, paikallisesti tuotettujen salaattien kasvattamisen vuoden ympäri.

Signify auttaa projektissa uusimman tekniikan avulla Philips GreenPower LED-tuotantomoduuleilla sekä Philips GrowWise -ohjausjärjestelmällä. Näiden ratkaisujen avulla valon spektriä ja valotasoja voidaan säätää, mikä puolestaan johtaa parempaan laatuun ja tuottoon per neliömetri. Tämä varmistaa parhaan mahdollisen maun ja ravintoarvon salaateissa.

LED-valaistuksen avulla on myös yksinkertaisempaa ennustaa kasvua, mikä tekee tuotannon sopeuttamisesta markkinan kysyntään sesonkiaikoina helpompaa Ljusgårdalle. Valaistusta ohjataan Philips GrowWise -ohjausjärjestelmän avulla, jotta kasvusyklejä voidaan ajoittaa pitkälle tulevaisuuteen ja mahdollistaa entistä enemmän automatisaatiota.

Toimitusjohtaja Andreas Wilhelmsson

 

Salaatit 60 ICA-kauppaan

– Laajennuksen avulla voimme tarjota kestävästi viljeltyjä salaattejamme useammalle ruotsalaiselle kotitaloudelle ympäri vuoden, joten meillä on jännittävät ajat edessämme, sanoo Andreas Wilhelmsson, Ljusgårdan toimitusjohtaja.

– Signifylla on pitkä kokemus edistyneistä valaistusratkaisuista ja Signify työskentelee myös muiden suurten kasvihuoneviljelijöiden kanssa. Saamme käyttöömme laitosasiantuntijuutta, joka voi auttaa meitä optimoimaan tuotantoa jatkuvasti. Signify on myös yksi tavarantoimittajista, jolla on kapasiteettiä toimittaa linjassa kasvusuunnitelmiemme kanssa. Yhdessä kasvatamme tilakantaamme Ruotsissa ja säädettävän valon spektrin avulla on mahdollista optimoida viljelyvalaistusta saavuttaaksemme parhaan mahdollisen laadun.

Nykyään Ljusgårdasin salaattia myydään yli 60 ICA-liikkeessä ja eniten myyntiä tapahtuu Länsi-Götanmaalla ja Smålandissa. Laajennuksen ja merkittävästi suuremman tuotannon tavoitteena on voida toimittaa kestävää ruotsalaista salaattia kauppoihin koko Ruotsissa.

– Olemme ylpeitä voidessamme auttaa Ljusgårdaa tuottamaan paikallisesti ja ilmastotietoisesti tuotettua salaattia. Ljusgårda jakaa visiomme kestävästä maanviljelyn muutoksesta ja panostaa salaatin laatuun ja makuun, sanoo Henrik Nørgaard, Nordic Commercial Director of Agriculture Signifylta.

Vuoden 2019 aikana Ljusgårda sai ICA:n suuren yrittäjäpalkinnon ja nykyään yritystä pidetään yhtenä maailman kuumimmista FoodTech-yrityksistä sekä yhtenä Pohjoismaiden 50 parhaan Impact-yrityksen joukossa.

Salaatteja kasvaa myös pystyseiniin tehdyistä rei’istä. Kuva Erik Lundgren.