Mäkitalon farmin salaattitehdas käynnistyi

Euraan on perustettu salaattitehdas, jossa valmistetaan uusia Mäkitalon Farmin annossalaatteja. Salaattitehtaan perusti Euran Mannilassa sijaitsevan Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Tehdas toimii HKScanin kiinteistössä, jossa toimi ennen yhtiön siipikarjayksikkö.

Esa Mäkitalo on viljellyt kaaleja 20 vuoden ajan.

– Kaikki lähti liikkeelle kaalista, toteaa Esa Mäkitalo.

Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo on viljellyt keräkaalia Euran Mannilan kylässä 20 vuotta. Mäkitalon Farmilla istutetaan tänäkin keväänä miljoona kaalintaimea. Varhaiskaalia kerätään pelloista kesäkuusta syyskuuhun. Varastokaalin sato korjataan syys-lokakuussa. Mäkitalon farmin kylmävarastoissa varastoidaan talven yli noin 700 000 kiloa keräkaalia. Mäkitalon Farmin vuotuinen sato on kaikkiaan 1–1,5 miljoonaa kiloa keriviä kaaleja.

– Pitkään oli mielessä kaalin jatkojalostaminen. Keräkaalissa makukin vain paranee varastoidessa, kun kaalin sokerit lähtevät liikkeelle. Kun toisaalta monet kaipaavat nykyään helppoja ja nopeita ruokia, tuli ajatus mahdollisimman kotimaisten annossalaattien valmistamisesta, kertoo Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo.

– Koska kaalien lisäksi salaatteihin tarvitaan myös muita raaka-aineita, lähdin ottamaan yhteyttä tässä lähellä oleviin muihin tuottajiin. Ideani uuden salaattibrändin perustamisesta sai heti innostuneen vastaanoton

Myös porkkanat, sipulit ja muut vihannekset ovat lähituotantoa

Mäkitalon Farmin annossalaattien tinkimätön tavoite on alusta asti ollut valmistaa ne mahdollisimman kotimaisina. Tässä on myös hyvin onnistuttu. Kaikki Mäkitalon Farmien annossalaattien pääraaka-aineet ovat kotimaisia ja tulevat Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueelta: jääsalaatit Härkälän Puutarhalta Köyliöstä ja Oksasen Puutarhalta Turun Paattisilta. Porkkanat ja sipulit tulevat Vihannes-Laitilasta Uudestakaupungista, kananmunat Satamunasta Euran Paneliasta ja salaatinkastikkeet At Sauce Oy:ltä Turusta.

– Minulle on kunnia-asia, että myös kaikki salaattien liharaaka-aineet ovat suomalaisia. Porsaan- ja naudanlihat ovat suomalaisia HK® lihoja, jotka tulevat HKScanin sopimustuottajilta. Suomalaiset broilerin fileet tulevat Kariniemen® Salaattien liharaaka-aineiden laadusta kertoo sekin, että salaateissa käytettäviä lihoja ei ole missään vaiheessa pakastettu, iloitsee Esa.

Ihan kaikkia Mäkitalon Farmin annossalaattien raaka-aineita ei pysty viljelemään ympärivuotisesti Suomessa. Joitakin raaka-aineita, kuten jäävuorisalaattia, paprikaa ja maissia tulee EU:n alueelta osan vuotta.

Tyhjäksi jäänyt tehdas sai uutta käyttöä

Salaattitehtaan syntyminen Satakuntaan Euraan on monien suotuisten tekijöiden summa. HKScanin siipikarjayksikkö oli siirtynyt jo Raumalle ja sopiva kiinteistö Eurassa oli sen myötä jäänyt tyhjäksi. Kiinteistön sijainti lähellä salaattien raaka-aineiden tuottajia oli optimaalinen. Alueella on paljon hedelmällistä viljelymaata ja hyvät olosuhteet pitkälle kasvukaudelle. Uusi Mäkitalon Farmin salaattitehdas työllistää tässä vaiheessa jo 25 työntekijää, joka on myös alueella erittäin tervetullutta.

– Kauppoihin tulee nyt kuusi erilaista annossalaattia. Koska raaka-aineet tulevat läheltä salaattitehdasta, voimme toimittaa salaatit kauppoihin todella tuoreina, toteaa Mäkitalo.

Koronapandemia on vauhdittanut muutosta monien ruokakauppaostoksissa. Ruokaa laitetaan enemmän itse, toisaalta ruokaa ostetaan enemmän myös valmiina. Valmisruokia ei sanota enää eineksiksi eikä niiden ostaminen ole enää noloa. Valmisruoka pelastaa, kun arjessa halutaan nopeasti ja helposti hyvää ruokaa. Laatu ja terveellisyys ovat monille tärkeitä kriteereitä valmisruokavalinnoissa. Annossalaatit ovat heti syötävistä valmisruoista kaikkein suosituimpia.

Mäkitalon farmin salaatteja on nyt 6 erilaista. Syksyllä on tulossa makuja lisää, mm. kalaa sisältävä annossalaatti.

Valmiiksi pilkotut salaattien raaka-aineet ja valmiit annossalaatit ovat vallanneet ruokakaupoissa tilaa itselleen niin vihannesosastoilla kuin valmisruokahyllyissäkin. Valmiiden annossalaattien ostaminen kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Suomessa ostetaan vuodessa ruokakaupoista noin 16 miljoonaa annossalaattia. Suosituimpia salaatteja ovat broilerin lihaa sisältävät salaatit. Kaikkein suosituin maku valmiissa annossalaateissa on kana-caesar.

Megatrendeistä ruokaan ja syömiseen heijastuvat tällä hetkellä selvästi muun muassa vastuullisuus, autenttisuus, yksilöllisyys, elämyksellisyys ja hyvinvointi. Korona-aikana monet ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota myös kotimaisiin vastuullisesti tuotettuihin raaka-aineisiin ja ruoan turvallisuuteen.

– Nämä samat megatrendit näkyvät myös valmisruokahyllyillä. Hyvinvointi ja ruoan terveellisyys ovat monille entistä tärkeämpiä asioita. Kaikissa Mäkitalon Farmin uusissa annossalaateissa on Sydänmerkki, joka tarkoittaa sitä, että tuote on tuoteryhmässään parempi valinta suolan määrän sekä rasvan laadun ja määrän suhteen, iloitsee Esa Mäkitalo.

Kaalien viljelyä Mäkitalon Farmilla on kehitetty vuosien aikana kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kun esimerkiksi kaalien kauppakunnostuksessa tulee vuosittain jopa 100 000 kiloa kaalijätettä, syntyi ajatus sen hyödyntämisestä.

– Vuonna 2017 sisarenpoikani Erno Lähteenmäki tuli vaimonsa Margitin kanssa mukaan osakkaaksi Mäkitalon Farmille. Rakensimme yhdessä tähän lähelle nautakasvattamon. Nyt voimme hyödyntää kaalien kauppakunnostuksesta jäävän kaalimateriaalin osana nautojen ravintoa. Näin saamme kierrätettyä kaalin tuotannosta aivan kaiken. Myös salaattitehtaan kaikki vihanneshävikki hyödynnetään nautojen ruokinnassa. Naudat saavat herkullista ruokaa ja me hyödynnämme materiaalin, joka muuten menisi jätteeksi, kertoo Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo.

Mäkitalon Farmin uudet annossalaatit ovat myynnissä S-ryhmä ruokakaupoissa ja K-ruokakaupoissa tiistaista 20.4.2021 alkaen.