LED-valaistus lisää lähituotantoa Norjassa

Norjan suurin kasvihuone, Miljøgartneriet, on yhdessä LOG AS:n kanssa ja Signifyn LED-kasvihuonevalaistuksen avulla ottanut ensiaskeleensa tuontivihannesten pitkän kuljetusmatkan supistamiseksi viljelemällä tomaatteja ja paprikoita LED-valaistuksen avulla ympärivuotisesti.

Tarkoituksena on kasvattaa lähituotannon mahdollisuuksia ja pienentää hiilijalanjälkeä, jota ulkomaisten elintarvikkeiden maahantuonti kasvattaa.

Kåre Wiig Miljøgartneriet-puutarhalta toteaa, että LED-valotuksen ansioista viljely onnistuu ympärivuoden.

Signify on toimittanut Philips LED -kasvihuonevalaisimia 70 000 neliömetrin kokoiseen kasvihuoneeseen Nærbøn kylään Norjaan. LED-valaistuksella Miljøgartneriet hyötyy kasvihuoneen optimaalisimmista olosuhteista, mikä onkin tärkeää, sillä valaistus vaikuttaa kasvien yhteyttämiseen, joten oikeanlainen valaistus vaikuttaa merkittävästi kasvien kasvuun ja menestymiseen.

Signify on tutkinut useita vuosia kasvien valaistusta ja siten löytänyt optimoidun kasvureseptin tomaateille, paprikoille ja kurkuille sekä muille hedelmille ja vihanneksille. Miljøgartnerietissa kasveille voidaan näin ollen säätää sopiva valospektrija valotaso oikeaan aikaan. Tällä tavoin kasvua voidaan ohjata ja suunnitella tuottavuudesta tinkimättä.

– Useammat ruokakaupat voivat tarjota asiakkailleen tuoreita ja maukkaita vihanneksia sekä hedelmiä, mutta huomattavasti pienemmällä hiilijalanjäljellä verrattuna Etelä-Euroopan tuontielintarvikkeiden hiilijalanjälkeen. Signifyn ansiosta voimme toimittaa vihanneksia vuodenajasta riippumatta, kertoo Kåre Wiig Miljøgartnerietilta.

– Valitsimme Signifyn, sillä Signify tarjoaa muutakin kuin vain LED-valaistuksen toimituksen. Meillä on tiivis ja toimiva yhteistyö kasviasiantuntijoiden kanssa, mikä turvaa optimaaliset valaistusratkaisut ja vihanneksille parhaat mahdolliset kasvuolot. Tämä tarkoittaa, että voimme helposti mukauttaa tuotantoa taitojemme karttuessa, ja lisäksi tarvittaessa Signify voi konsultoida erilaisia alan asiantuntijoita, Wiig jatkaa.

Miljøgartnerietiin on asennettu Philips Greenpower LED Toplighting Compact -ylävalot, jotka on yhdistetty GrowWise-ohjausjärjestelmään. Sen ansiosta valaistusta voidaan himmentää ja tuottaa tasainen valotaso joka päivä viljelykierrosta toiseen. Valoja voidaan himmentää myös esimerkiksi energian säästämiseksi tai päivänvalon mukaan.

Innovaatiot kasvihuonevalaistuksessa

Miljøgartneriet aloittaa LED-valotuksen hehtaarin tomaattiviljelyksillä ja 0,4 hehtaarin paprikaviljelyksillä, mutta tarkoituksena on laajentaa valoviljelyksiä vielä myöhemmin. Vihannessatoa kerätään parhaillaan ja ne ovat matkalla kauppoihin ympäri Norjaa.

Vaikka Signify on työskennellyt LED-kasvihuonevalaistuksen parissa jo vuodesta 2012, vielä on olemassa paljon viljelijöitä, jotka eivät ole hyödyntäneet uusinta kasvuvaloteknologiaa. Henrik Nørgaard, Signifyn Nordic:in maatalouden kaupallinen päällikkö, toivoo, että yhteistyö Miljøgartnerietien kanssa inspiroisi muitakin kasvihuoneyrityksiä asennuttamaan Signifyn LED-kasvihuonevalaistuksen ja siten kasvattamaan tuottavuuttaan.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että Miljøgartneriet näkee valaistuksemme potentiaalin. Valaistusratkaisumme tulisikin nähdä tärkeänä osana tuottavuutta. Otamme valaistuksessa huomioon sen mitä kasvatetaan, kasvihuoneen koon ja tuotantotavoitteen, ja näin yhdessä viljelijän kanssa luomme optimaalisen yhdistelmäratkaisun, joka koostuu mikromooleista, spektreistä ja ajoituksesta. Näin voimme välttää sähkön ja veden liikakulutusta sekä Etelä-Euroopan tuonnin ympäristövaikutuksia, ja niiden sijasta voimme tuottaa lähiviljeltyjä vihanneksia Pohjoismaissa koko vuodenympäri, sanoo Henrik Nørgaard.