Ikaalisten Luomu 20 vuotta: Romaco-salaatti on lupaava uutuus

Ikaalisten Luomu on ollut uranuurtaja kasvihuonevihannesten ympärivuotisessa luomuviljelyssä. Lue artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 2/2021. Katso video, jossa yrittäjä Ari Kulmanen kehuu Romaco-salaattia.

Ari odottaa Romaco-salaatin lyövän markkinoilla vahvasti läpi.

Ikaalisten Luomu Oy:n yrittäjä Ari Kulmasella on perspektiiviä luomutuotantoon ja markkinoihin, kun hän on tuottanut kasvihuonevihanneksia vuodesta 2000 alkaen.

– 20-vuotisjuhlat jäivät pitämättä, kun korona rajoitti kokoontumisia, toteaa Ari ja jatkaa, että yrityksen luomutuotanto on tuona aikana yli kymmenkertaistunut ja markkinat ovat kasvaneet samassa tahdissa.

Yrteistä viljellään tilliä, ruohosipulia, lehtipersiljaa, punabasilikaa, herneenversoa, korianteria ja lisäksi testeissä on tavallista basilikaa ja persiljaa. Korianterin viljely alkoi joulukuussa.

– Kun otamme luomutuotantoon uuden kasvin, aloitamme sen pienemmällä määrällä yhden tukkuliikkeen kanssa ja sitten lisäämme tuotantoa markkinoiden kysynnän mukaan, selvittää Ari.

– Olkoon trendit mitä tahansa, niin loppupeleissä ratkaisee se, miten viljely onnistuu ja miten hyvää laatua pystyy tuottamaan.

Salaattilajeja ovat tammenlehti-, jäävuori-, lehti- ja Romaco-salaatti.

– Romaco on meidän oma tuotemerkki ja se on risteytys lehtisalaatista, roomansalaatista ja hieman myös cosmopolitanista. Toimme sen markkinoille joulukuussa ja siitä tulee markkinoiden kovin juttu, hehkuttaa Ari.