Korona selätetään

Vuosi 2020 tulee jäämään aikakirjoihin koronavuotena. Virus toki jatkaa leviämistään myös ensi vuonna, mutta se saataneen kuriin ensi syksyyn mennessä, kun rokotteita päästään käyttämään yleisesti, kirjoitti päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomien numerossa 10/2020.

Viranomaiset ovat helpottamassa kausityövoimaa koskevaa byrokratiaa ensi kevääksi.

Suomi on selvinnyt pandemiasta hyvin verrattuna muihin maihin. Puutarha-ala ja päivittäistavarakauppa ovat jopa hyötyneet koronan aiheuttamista poikkeusoloista. Suurkeittiöpuoli ja niille kasviksia toimittavat viljelmät ja yritykset ovat valitettavasti kärsineet.

Viime keväänä viljelijät olivat suuressa epävarmuudessa, kun kausityövoiman pääsystä tiloille ei ollut näkymää.  Kiitos maa- ja metsätalousministeriön ja muiden viranomaisten sekä tuottaja- että toimialajärjestöjen aktiivisuuden työvoiman saannissa onnistuttiin uhkiin nähden erinomaisesti. Maahanmuuttovirasto teki liki 13 000 myönteistä kausityötä koskevaa päätöstä.

Meillä on nyt kokemusta viruksen kanssa toimimisesta. Etänä pidetyillä Kaamosmarjapäivillä kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kiitteli maa- ja puutarhatiloja koronaohjeiden noudattamisesta. Ensi kauteen voidaan valmistautua luottavaisin mielin. Viranomaiset ovat lisäksi helpottamassa kausityövoimaa koskevaa byrokratiaa, joka onkin ollut kohtuuttoman työlästä.

Korona on saanut kuluttajat arvostamaan entistä enemmän kotimaisia tuotteita. Kotoilu on kunniassa. Perheet syövät kotiruokaa ja ostavat terveellisiä marjoja ja vihanneksia. Perunankin kulutus kääntyi kasvuun. Kotiympäristöön panostetaan edelleen, mikä tietää kesäkukille ja puutarhakasvien taimille hyvää kysyntää.

Korona jyllää maailmassa edelleen. Se voi aiheuttaa viivästyksiä viljelytarvikkeiden saannissa. Taimitilauksilla on jo kiire, todettiin Puutarha-Sanomien pääkirjoituksessa.

Odlarna kan känna tillförsikt inför nästa odlingssäsong.

Vi klarar coronan

Som helhet klarade trädgårdsbranschen förra vårens corona bra, trädgårdar med sommarblommor till och med utmärkt. De som levererar till storkök, såsom potatisskalerier, drabbades av förluster.

Nu vet man mera om Covid19-viruset och vaccin är på kommande. Odlarna kan känna tillförsikt inför nästa odlingssäsong. Det lönar sig att beställa förnödenheterna tidigare än vanligt, eftersom coronan fördröjer leveranserna. Det är redan bråttom med jordgubbsplantorna.