Perunasato alle viime vuoden

Tämän vuoden perunasato on ennakkoarvion mukaan 602 milj.kg eli se on hieman pienempi kuin viime vuonna (-3 %). Vuoden 2020 viljasadon pääviljan, ohran, sato jäi viidenneksen keskimääräisestä. Samoin kävi vehnä- ja ruissadoille. Sen sijaan kaurasato ylittää kymmenen vuoden keskisadon kymmenyksellä.

Pakasteherneen puintia Apetitin sopimusviljelmällä.

– Lähes 3,3 miljardin kilon viljasato riittää määrällisesti viime vuosien noin 2,8 miljardin kilon vuosittaiseen kotimaiseen käyttöön. Vaikka määrä on riittävä, ei se täysin vastaa käyttötarpeitamme. Lisäksi kaurasadostamme kolmannes eli noin 300 miljoonaa kiloa on päätynyt pääosin eurooppalaisiin ruokapöytiin, kertoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Ruissato notkahti – vastaa reilun puolen vuoden kulutusta

Noin 66 miljoonan kilon ruissato riittää laskennallisesti seitsemästä kahdeksaan kuukauden tarpeeseen kotimaassa. Huonoina satovuosina ruista on tuotu Suomeen, mutta tällä kertaa vuoden 2019 runsasta ruissatoa on vielä varastoissa ja se vähentää tuontipaineita.

Herne nousussa, öljykasvit kaipaavat nostetta

Herneen viljely on kokenut uuden renessanssin. Hernesato on satavuotisen tilastohistorian suurin ja markkinoilla sille näytetään pelkästään vihreää valoa. Herneen ja härkäpavun tulevaisuus kotimaisena rehuvalkuaislähteenä on lupaava, toki ruokakäyttökin on nousussa.

Sen sijaan rypsin ja rapsin viljely on taantunut heikkojen satojen myötä. Vuoden 2020 rypsi- ja rapsisato oli tilastohistorian heikoin sitten 1970-luvun. Rypsi pääsi satotilastoinnin piiriin 1950- luvulla, jolloin öljykasvien viljely oli alkutaipaleella.

Luomusadot nousussa viljelyalan kasvun myötä

Luomupeltoala on ylittänyt jo muutama vuosi sitten kymmenesosan koko peltoalasta. Vaikka luomualaa leimaa suuri nurmiala, on myös luonnonmukaisesti viljelty vilja-ala kasvussa. Luomukaurasato kasvoikin viisi prosenttia viime vuodesta. Luomukaurasato, noin 80 miljoonaa kiloa, on noin seitsemän prosenttia Suomen koko kaurasadosta. Luomukauraa on sekä tuotu että viety Suomesta viime vuosina.

Tilaston taustaa

Luke kerää satotilaston tiedot verkkokyselyn ja puhelinhaastattelujen avulla noin 6 200 maatilalta, joista 700 on luomutiloja. Ennakkotilastoon on saatu noin 4 400 tilan tiedot. Tilasto tarkentuu lopulliseksi maaliskuussa 2021, jolloin satomäärien laskemisessa on käytettävissä kaikilta otokseen kuuluvilta maatiloilta saadut tarkistetut satotiedot. Viljasadon laatutiedot on koostettu yhdistämällä Luken keräämät satotiedot ja Ruokaviraston viljasadon laatuseurantatiedot.

Kaikki tiedot ovat saatavilla stat.luke.fi-palvelussa. Palvelu sisältää satotietoja tärkeimmistä kasveista koko maan osalta vuodesta 1920 alkaen. Alueittaiset satotiedot ovat palvelussa vuodesta 1999 alkaen.