Agri-inno-palkinto Soil Scoutin perustajalle

Maataloustoimialan Agri-INNO-palkinnon saa tänä vuonna Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen, joka on kehittänyt kokonaan maanalaisia langattomia maaperäantureita. Niiden avulla päästään seuraamaan maaperän kosteus-, lämpötila- ja suolapitoisuusolosuhteita. Valikoituihin kohtiin pysyvästi haudattujen anturien avulla vaikeasti havaittavia maanalaisia olosuhteita voidaan alkaa hallita ja varsinkin peltolohkojen eri osien erot tulevat näkyviksi. Tuotteella on maailmanlaajuisesti merkittävä potentiaali entistäkin tarkempien viljelymenetelmien kehittämisessä, erityisesti kasteluveden kohdentamisessa ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Agri-INNO-palkinto luovutettiin Johannes Tiusaselle. Kuva: Risto Wuolle

Innovaatio on syntynyt Tiusasen omasta kiinnostuksesta, ideasta ja uraauurtavasta tutkimustyöstä tarvittavan teknologian kehittämisessä. Ulvilalainen viljelijä Tiusanen teki maatalousteknologian tohtorinväitökseen johtanutta tutkimustyötä oman tilan pelloilla ja on todistanut tutkimuksissaan vesitalouden keskeisen merkityksen pellon sadontuottokyvylle.

Langaton kosteusanturi on innovaatio, jolla on maailmanlaajuiset markkinat. Tuotteen avulla saadaan tieto maaperän olosuhteista reaaliajassa ja voidaan mm. edistää kasteluveden kestävää käyttöä. Maatalouden lisäksi Tiusasen kehittämiä antureita on käytössä kymmenillä golf-kentillä ja urheiluareenoilla ympäri maailman mukaan lukien Wembleyn stadion Lontoossa. Anturit ovat käytössä myös useissa suomalaisissa tutkimuslaitoksissa. Soil Scoutin tuotteet valmistetaan Suomessa ja ovat osaltaan myös tehneet suomalaista teknologiaosaamista tunnetuksi maailmalla.

Soil Scout on aidosti langaton anturijärjestelmä maanpinnan alapuoliseen tarkkailuun. Suomessa se on Bernerin valikoimissa.

Suomen Messusäätiön 5000 euron Agri-INNO-palkinto jaetaan maataloustoimialan innovaatiolle nyt toista kertaa. Agri-INNO-palkinto jaetaan joka toinen vuosi MaatalousKonemessujen yhteydessä henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt innovaation, joka tuo maataloustoimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palkinto.

Vuonna 2020 raatiin kuuluivat toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Juha Ojala Työtehoseurasta ja puheenjohtaja Risto Varis MaatalousKonemessujen kehitysryhmästä.