Inkivääriä ja parsakaalia

Puromäen puutarhan yrittäjäpari etsii ennakkoluulottomasti uusia viljelykasveja. Inkiväärin tuottajina he ovat tiettävästi ainoita Suomessa. Parsakaalin kesähinnat ovat olleet niin heikot, että viljelyn jatkaminen joutuu harkintaan. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 8/2020. Katso video.

Puromäen puutarhassa viljeltiin 2020 parsakaalia 10 hehtaarin alalla.

PUUTARHA-SANOMAT / LIPERI

Hanne ja Jukka Kinnunen perustivat Puromäen puutarhan vuonna 2009 Pyhäselän rantapelloille. Hanne oli aiemmin kouluttautunut matkailu- ja ravintola-alalle ja työskennellyt baarimikkona ja Jukka oli tehdastyössä.

– Suomessa ei ole paljon hulluja, jotka ovat vapaaehtoisesti aloittaneet vihannestuotannon. Yleensä se on suvun velvoitetta, lohkaisee Hanne.

Molemmat on kouluttautuneet nyt puutarhureiksi. Kinnusten sukutilalla on peltoa 70 hehtaaria. Maat ovat tasaisia hieta- ja hiekkamaita, entistä järvenpohjaa.

Tänä kesänä viljelyssä on parsakaalia kymmenkunta hehtaaria ja kiinankaalia vajaa hehtaari. Lisäksi avomaalla on kukkakaalia ja pieniä aloja avomaankurkkua ja valkosipulia. Aiemmin puutarha tuotti myös tankoparsaa, mutta se vaati liikaa työtunteja tuottoon nähden.

Kinnuset rakensivat ensimmäisen kasvihuoneen jo vuonna 2010 ja toisen 2015, yhteisalaltaan ne ovat 1360 neliötä. Nyt huoneissa viljellään jo kuudetta vuotta inkivääriä.

– Kun lähdimme sitä testaamaan, porukat nauroivat ja sanoivat, ettei onnistu. Oliko kukaan sitä kuitenkaan kokeillut? Saamme virtaa siitä, kun joku epäilee, naurahtaa Hanne.

Artikkeli on kokonaisuudessaan julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 8/2020, klikkaa lehteen tästä. Tilaajille koko 161 lehden arkisto on ilmainen, muille 5 €/lehti.

Hanne Kinnunen kertoo kotimaisen inkiväärin menneen hyvin kaupaksi.