Alamäen Vihannes meni marjaa

Alamäen Vihannes pyörittää Himangalla liki 50 hehtaarin vihannesalaa ja Sotkamossa 30 hehtaarin herukkaviljelmää. Kahden tilan hoitaminen on ollut onnistunut ratkaisu. Koko artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 8/2020. Katso herukan puintivideo.

PUUTARHA-SANOMAT / SOTKAMO

Alamäen Vihanneksen herukkaviljelmä on Sotkamossa.

Arto Hillilä tunnetaan vihannesviljelijänä. Alamäen Vihannes Oy toimii Himangan Hillilän kylässä, joka on vahvaa perunanviljelyn seutua. Vuonna 2016 hän osti 30 hehtaarin herukkaviljelmän Sotkamosta.

– Meillä oli aikaisemmin jo metsätila Sotkamossa. Eläköityvä naapuri tuli kauppaamaan meille herukkatilaa.

– Kun Himangalla oli jäänyt vuokramaita pois, kiinnostuin pelloistakin, kun sen arvo oli vain kahdeksasosa Himangan hinnoista, perustelee Arto kauppoja.

Arto Hillilä toteaakin, että Suomi on liian suuri maa tälle väestölle.

– Täältä Sotkamosta ostetun omakotitalon hinnalla saa Helsingistä vain 10 neliötä kerrostaloa.

Herukan puintia Joonaksella

Sotkamossa on häkellyttävän kauniit maisemat vesistöineen ja vaaroineen. Hillilän ostamat mäkipellot ovat maalajiltaan kivettömiä hietamaita, samanveroisia kuin Himangan hietaiset, muinaista merenpohjaa olevat pellot.

Syyskuun 3. päivänä Arto Hillilä pui viimeistä mustaherukkalohkoa ja jäljellä oli vielä viherherukan puinnit. Arto istuu kuljettajan paikalla kotimaisessa Joonas-herukkapuimurissa. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 8/2020 klikkaamalla tästä. 

Tilaajille koko 161 lehden arkisto on ilmainen, muille 5 €/lehti.