Lidlin kasvu vuonna 2019 oli maltillista

Lidlin julkistaman tilinpäätöken mukaan yritys on helmikuussa 2020 päättyneellä tilikaudella avannut kuusi uutta myymälää. Lidlin liikevaihto nousi kolme prosenttia ollen 1681 miljoonaa euroa. Lidlin markkinaosuus on PTY:n mukaan 9,6 %.

Lidlin liikevoitto oli edellisen vuoden tasolla ollen 63 miljoonaa euroa. Yhtiön bruttoinvestoinnit tilikaudella olivat 64,7 miljoonaa euroa.

Lidl avasi viime tilikaudella 6 myymälää. Jatkossakin tullaan avamaan 5-10 myymälää vuosittain.

– Myymäläverkostomme laajenee jatkossakin 5–10 myymälän vuosivauhtia, mutta muilta osin suuret kiinteistöinvestoinnit on nyt toistaiseksi tehty. Nyt ensisijaisesti investoimme asiakkaaseen esimerkiksi laskemalla satojen tuotteiden hintoja. Myös kesäkuussa lanseerattu Lidl Plus -etuohjelma on panostus asiakkaan halvempaan ostoskoriin, Lidlin CFO Sami Pyykönen kertoo.

Tilikauden 2019 aikana Lidl on avannut yhteensä kuusi uutta myymälää. Lidlin myymäläverkoston laajeneminen keskittyi kaupunkeihin: uusia myymälöitä avattiin Turussa, Hyvinkäällä, Kotkassa, Helsingissä, Sipoossa ja Espoossa.

Lidl on Suomen eniten työllistävien yritysten listalla sijalla 18. Helmikuussa päättyneellä tilikaudella Lidl työllisti keskimäärin 5668 henkilöä.

Vastuullisuustyö etenee tavoitteiden mukaisesti

Lidl Suomi on julkaissut samanaikaisesti tilinpäätöksensä kanssa päivityksen vastuullisuustyönsä etenemisestä. Raportista käy ilmi, että Lidl Suomen omasta toiminnasta syntyvät päästöt vähenivät 40 prosenttia tilikaudella 2019 eli maaliskuusta 2019 helmikuuhun 2020.

Päästöjen voimakas lasku selittyy sillä, että Lidl siirtyi käyttämään vain uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä ja avasi uuden Järvenpään jakelukeskuksen, jonka myötä tavarakuljetusten ajokilometrit vähenivät. Kuljetusten päästöt pienenivät samalla yli viidenneksellä.

Lidlin kierrätysaste säilyi korkeana tilikaudella 2019. Yrityksessä kierrätysjakeet nähdään arvokkaina materiaaleina ja tilikaudella 2019 kierrätysaste oli peräti 93 prosenttia. Myymälöissä lajiteltiin kierrätykseen 14 erilaista jaetta.

Hävikkiin Lidlin toiminnassa päätyi tilikaudella 2019 vain 1,57 prosenttia ruokakiloista. Hävikkikin hyödynnettiin energiantuotannossa, ruoka-apuna ja rehunvalmistuksessa.

– Korkea kierrätysaste ja matala hävikkiluku ovat meille ylpeyden aiheita, koska ne ovat kaupan alan huippulukuja. Koko alan kilomääräisen hävikin keskiarvo on noin kaksi prosenttia, vastuullisuuspäällikkö Maija Järvinen toteaa.

Lidl Suomi on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Tämä tarkoittaa, että kauppaketjun oman toiminnan ilmastovaikutus on viiden vuoden päästä nolla.

Lidl Suomi Ky:n 29.2.2020 päättyneen tilikauden tietoja

  • Tilikauden liikevaihto oli 1681 miljoonaa euroa (edellinen tilikausi 1632 miljoonaa euroa, +3,0 %)
  • Yhtiön liikevoitto oli n. 63 miljoonaa euroa (edellinen tilikausi 63,9 miljoonaa euroa)
  • Yhtiön bruttoinvestoinnit tilikaudella olivat 64,7 miljoonaa euroa.
  • Henkilöstön lukumäärä oli tilikaudella keskimäärin 5668 henkilöä (nettolisäys edelliseen tilikauteen verrattuna 31 henkilöä).
  • Lidl avasi tilikaudella 2019 yhteensä 6 uutta myymälää. Tilikauden päättyessä helmikuussa 2020 Lidl-myymälöitä oli 186 (syyskuussa 2020 myymälöitä on 190).
  • Lidl Suomi GmbH (Lidl Suomi Ky:n yhtiömiehenä) maksaa vuodelta 2019 yhteisöveroa Suomeen 9,8 miljoonaa euroa.
  • Lidlin markkinaosuus on 9,6 % (lähde: PTY)