Poiminta lehdestä nro 4/2020: Lootus Puutarha syntyi ahkeruudella

Turun ohiajotien varteen on viidessä vuodessa noussut uusi kauppapuutarha, Lootus Puutarha Oy. Se tuottaa 1,3 miljoonaa kesäkukkaa ja toimii ympäri vuoden. Yrittäjänä on Nguyen perhe. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 4/2020.

Timo ja Anne Nguyen terassihortensioita täynnä olevassa huoneessa. He ovat rakentaneet suurehkon kukkaviljelmän 5 vuodessa Littoisiin, Turun ohiajotien varteen.

PUUTARHA-SANOMAT / LIETO

Timo Nguyen tuli 15-vuotiaana venepakolaisena Suomeen vuonna 1987. Perus- ja ammattikoulun käytyään hän oli puutarhatyöntekijänä. Vuonna 2015 Timo aloitti oman kauppapuutarhan rakentamisen ostamalleen pellolle.

– Saimme pankista lainaa, jonka pantiksi annoimme asuntomme. Ensimmäisenä vuonna rakensimme kaksi kasvihuonetta ja sen jälkeen joka vuosi olemme rakentaneet lisää kasvihuoneita. Nyt pinta-alaa on 8500 neliötä, kertoo Timo.

Kasvihuoneet lopettaneilta puutarhoilta

Timo kertoo, että kaikki kasvihuoneet ovat vanhoja, jo lopettaneilta puutarhoilta ostettuja.

– Puran kasvihuoneen itse, siirrän osat ja kokoan sen uudelleen. Myös haketta käyttävä lämpölaitos on ostettu käytettynä.

– ELY-keskus antaa avustusta vain uusien huoneiden rakentamiseen. Jos huone maksaa 300 000, saa avustusta 30 % ja itselle jää maksettavaa 210 000 euroa. Kun ostan vanhan huoneen, saan sen pystyyn 50 000 eurolla, perustelee Timo valitsemaansa strategiaa.

Nyt peltotontti on täynnä eikä Timo aio enää rakentaa lisää, sillä nykyinen koko on sopiva perheyritykselle. Nguyenin perheestä yrityksessä tekevät työtä Anne-puoliso ja kolme tytärtä: Loan, Hong ja Ilona. Loan ja Anne hoitavat Lootus Puutarhan sidontatyöt. Loanilla on myös oma yritys, Kukkakauppa Lumme, joka toimii Turun torilla ja hautausmaan kupeella.

– Teemme pitkää päivää. Meillä on hyvä työporukka, kertoo Timo. Oman perheen lisäksi Lootus Puutarha työllistää 5 muuta henkilöä, jotka ovat myös taustaltaan vietnamilaisia.

Lootus Puutarha Oy tuottaa 1,3 miljoonaa kesäkukkaa ja 60 000 amppelia.

Kotiinkuljetusta koronan aikaan

Puutarhan tärkein sesonki on kesäkukat, joita valmistuu 1,3 miljoonaa kappaletta.  Amppeleita tuotetaan 60 000 kappaletta. Terassihortensioita valmistuu 10 000 kappaletta ja hortensia-amppeleita 14 000 kappaletta. Kevätkausi on alkanut tete-narsisseilla ja orvokeilla.

– Korona jännittää, miten asiakkaat tulevat äitienpäivänä ostoksille. Olemme ilmoittaneet Facebookin kautta kotiinkuljetuksista ja palvelu on otettu hyvin vastaan, iloitsee Timo.

Nguyen perhe tarjoaa asiakkaiden kiittelemää ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua kolmessa eri toimipisteessä: Puutarhan yhteydessä olevassa myymälässä, Turun kauppatorilla ja Turun hautausmaan kupeessa. Kukkamyynnin lisäksi yrittäjät tekevät istutuksia asiakkaan toiveiden mukaan ympäri vuoden.

Keskimmäinen tytär Hong Nguyen on osakkaana Lootus Puutarha Oy:ssä. Hän hoitaa puutarhan yhteydessä olevaa myymälää ja yrityksen paperiasioita.

Kukkia ympäri vuoden

Tämän kevään haasteena Lootus Puutarhalla on myös Turun ohiajotien levennystyöt, jotka ovat hankaloittaneet puutarhalla pääsyä. Lootus Puutarhan asiakkaina ovat myös suuri tukkuliike ja Turun seurakunta.

– Kesäkukkien tukkumyynti päättyy juhannukseen, jonka jälkeen myymme niitä vielä omissa myyntipisteissä.

Moni puutarha keskittyy vain kevätkauteen, mutta Lootus Puutarha palvelee koko vuoden. Heinä-elokuussa puutarha kasvattaa tarhakrysanteemia ja syklaamia. Syksyllä välityskasveina ovat kellokanervat ja callunat.  Jouluksi puutarha kasvattaa amaryllista, joulutähteä, hyasinttia ja omaan myyntiin tulppaania.

Venepakolaisena Suomeen

Vietnamin sota käytiin vuosina 1955–1975. Osapuolina olivat Pohjois- ja Etelä-Vietnamin valtiot sekä kummankin osapuolen liittolaiset. Kommunistista Pohjois-Vietnamia avustivat Neuvostoliitto ja Kiina. Etelä-Vietnamin tukena oli sotilaita alkuun Ranskasta ja vuosina 1964–1973 USA:sta.

Aselevon ollessa voimassa FNL (Vietkong) ja Pohjois-Vietnamin joukot aloittivat uudelleen hyökkäyksen Etelä-Vietnamiin ja valtasivat pääkaupunki Saigonin. Etelä- ja Pohjois-Vietnam yhdistettiin 1976 Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi.

Maan hallinto vainosi kansanvihollisina pitämiään etelävietnamilaisia. Sadat tuhannet suljettiin ”uudelleenkoulutusleireille”. Vuosina 1978–1979 reilun 50 miljoonan väestöstä noin 800 000 pakeni ylitäytetyillä veneillä Malesiaan ja ympäröiviin saarivaltioihin.

”Timo” Nguyenin isä oli ollut USA:n joukoissa. Perhe piileskeli veneessä suistossa ja vuonna 1985 he pakenivat pienellä veneellä Malesiaan.

Suomi vastaanotti ensimmäiset sata venepakolaista 1979 ja vuonna 1985 Sorsan hallitus päätti ottaa vuosittain 100 pakolaista lisää. Vuonna 1987 Timo Nguyen pääsi 15-vuotiaan Punaisen ristin avustamana Turkuun. Samalla pakolaisleirillä ollut Annen äiti pääsi 1989 Suomeen. Perheen yhdistämisen kautta myös ”Anne” Truong Thi pääsi Suomeen. Myöhemmin Timo ja Anne avioituivat Suomessa ja saivat kolme tytärtä.

– Kiitos siitä, että olen saanut tulla Suomeen. Täällä on ollut mahdollisuus yrittää. Suomalaiset ovat olleet avuksi ja olen saanut neuvoja. Asiakkaat ovat ottaneet meidät hyvin vastaan ja myös tukkukauppa on auttanut. Olemme saaneet koko perheelle töitä, sanoo kauppapuutarhuri Timo Nguyen kiitollisena oltuaan jo 33 vuotta Suomessa.

Lootus Puutarhan kukkakauppa on auki vuoden ympäri. Anne ja floristiksi opiskellut Loan-tytär tekevät sidontatyöt.