”Maatilan Jäljettömän Hyvä” on Suomen ensimmäinen ilmastoperuna

Potwell Oy lanseerasi Suomen ensimmäisen ilmastoperunan. Ekologisen perunan loputkin ilmastovaikutukset on kompensoitu uudessa Maatilan Jäljettömän Hyvä -tuotesarjassa. Jatkossa kaikkien Maatilan Jäljettömän Hyvä -tuotteiden hiilijalanjälki hyvitetään, sillä Potwell haluaa tehdä vastuullisista valinnoista kuluttajille arkipäivää.

Perunan hiilijalanjälki on pieni ja Maatilan Jäljettömän Hyvä -perunassa sekin kompensoidaan istuttamalla metsää.

Peruna on ilmastoruokaa parhaimmillaan. Pakatun ruokaperunan hiilijalanjälki on noin 11–12 g/100g*, jonka senkin voi nyt hyvittää. Potwell Oy tuo markkinoille uuden Maatilan Jäljettömän Hyvä -tuoteperheen, jonka hiilijalanjälki on kompensoitu kuluttajan puolesta. Kyseessä on Suomen ensimmäinen ilmastoperuna. Hyvitetyt tuotteet tunnistaa hiilijalanjälkitunnuksesta.

– Peruna on jo valmiiksi ilmastoystävällinen tuote, joten aloimme viime keväänä pohtia, miksemme poistaisi loppuakin kuormitusta. Niin syntyi ajatus Jäljettömän Hyvästä perunasta ja hiilijalanjälkitunnuksesta, jonka avulla jokainen voi helposti seurata kulutusvalintojaan, kertoo Potwell Oy:n toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi.

Jäljettömiä perunauutuuksia on kahdeksan, kaikki Maatilan Jäljettömän Hyvä -tuotteet tullaan hyvittämään. Potwell hyvittää myös keskusliikeasiakkaiden, kuten Keskon Pirkka-perunoiden hiilijalanjäljen. Kompensointikumppanina toimii Suomen 4H-järjestön Taimiteko, jonka tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Hiilensidonta on puiden tärkeä ilmastovaikutteinen ominaisuus.

– Oma tavoitteemme on istuttaa uutta metsää 6–9 hehtaaria vuodessa. Samalla tulemme työllistäneeksi suomalaisia 4H-nuoria, jotka pääsevät hankkeessa istutustöihin, Vetoniemi kertoo.

Konkreettisia tekoja ja lukua tarvitaan

Potwell on vuodesta 2011 seurannut ja laskenut kaikkien perunatuotteidensa hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälki mittaa sitä, kuinka paljon tuote aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä elinkaarensa aikana. Potwellin tuoreet laskelmat (pdf) tulivat juuri Luonnonvarakeskuksesta (LUKE), ja yritys on tuloksiin erittäin tyytyväinen. Sen lisäksi että tuotteiden hiilijalanjälki on pienentynyt, myös yhteistyö LUKE:n kanssa on sujunut aina erinomaisesti.

– Maatilan-sarjan ilmastovaikutus jää kasvihuonekaasupäästöjen osalta vähäiseksi. Perunoidemme hiilijalanjälki on pienentynyt vuodesta 2011 noin 30 %, mikä on meille tärkeä tieto ja ohjaa omaa tekemistämme. Konkreettisia ilmastotekoja ja -lukuja tarvitaan.

– Meille on tärkeää tuotteiden ympäristöjalanjälkien tarkka ja primääritietoon perustuva, tiedepohjainen laskenta, ja oli ilo olla toistamassa laskentaa Potwellille. Toista kertaa tehtävän laskennan taustaksi saimme yhteistyössä hankittua hyvin kattavat lähtötiedot perunan tuotannosta ja jalostamisesta. Tiedonkeruu alkutuotannosta on usein haasteellisinta, mutta tässä tapauksessa onnistuimme saamaan poikkeuksellisen, yli 50 % otoksen tuotantotiloilta useammalta vuodelta, kertoo erikoistutkija ja asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta.

Hiilijalanjälkilaskelma perustuu standardeihin ISO 14040 ja 14044 sekä Euroopan komission Product Environmental Footprint (PEF) -menetelmään. Laskelma on kattava: se huomioi koko tuotantoketjun – myös vesijalanjäljen, joka esimerkiksi Maatilan jäljettömän hyvä pakatulla ruokaperunalla on 7 litraa / 1 kg*. Vesijalanjälki on siis erittäin pieni. Läpinäkyvä tuotantoketju ja kestävät valinnat ovat yritykselle itsestäänselvyys. Vesijalanjälki on laskettu AWARE -menetelmän mukaisesti.

– Liiketoimintamme kumpuaa suomalaisilta tiloilta, joissa suojellaan luontoa ja toimitaan vastuullisesti. Kestävät valinnat ovat meillä arkipäivää, joten haluamme tehdä niistä sellaisia myös kuluttajille, Vetoniemi sanoo.

*Luvut perustuvat Luonnonvarakeskus (LUKE) Potwell Oy:lle tekemään hiili- ja vesijalanjälkilaskelmaan, jota seurattiin keväästä talveen 2019. Tulokset kuvaavat Potwellin toimitusketjun toimintaa ja ympäristötehokkuutta, joten tuloksia ei voi yleistää koskemaan perunatuotteita yleisesti.

Potwell Oy on tavarantoimittajiensa omistama myyntiyhtiö. Omistajayritykset ovat:

  • Matinollin Peruna Oy
  • Nikonmäen Peruna Oy
  • Mäkelän Peruna Oy
  • Mäkelän Perunatalo Oy
  • Lapväärtin Peruna Oy
  • Osuuskunta Oskun Perunamaa
  • Öströmin Perunatuote Oy Ab