Kuivuus ja halla ovat verottaneet perunasatoa viidenneksen

Peruna-alan yhteistyöryhmä PAYR on koonnut eri puolilta Suomea kuluvan kesän satoarvioita. Ankaraa hallaa oli useilla alueilla vähintään kahtena eri yönä. Länsirannikolla hallatuhoja on havaittu ainakin Lounais-Suomen Mynämäeltä Pohjois-Pohjanmaan Tyrnävälle saakka.

Perunasato on jäämässä viidenneksen pienemmäksi kuivuuden ja hallojen johdosta.

Halla on vieraillut varsinkin suurimmilla ruokaperunan tuotantoalueilla Laitilassa, Suupohjassa, Kalajoella ja Tyrnävällä. Myös muualla Suomessa hallaa on ollut alavilla paikoilla. Kasvuvaiheesta johtuen hallavauriot ovat olleet suuremmat ruokaperunan tuotantoalueilla kuin tärkkelysperunan tuotantoalueilla, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Jo ennen hallaa kuivuus on ollut perunan tuotantoalueilla pahempi kuin vuonna 2018, ja aiheuttanut perunoiden varsien lakastumista ja kasvun pysähtymistä. Hallan osuminen kuivuutta kärsiville lohkoille tehostavat hallan aiheuttamaa tuhoa. Elokuun puolivälissä tehdyn tilannearvion perusteella kuivuus ja länsirannikon peruna-alueita koetellut ankara halla vähentävät ruokaperunasatoa arviolta 20 %. Halla on aiheuttanut perunapeltojen kasvustoihin vaihtelevia vauriota riippuen paikkakunnasta ja pellon sijainnista. Osa kasvustoista on täysin tuhoutunut ja varsisto on kuollut perunapenkkiä myöden.