Lepaalla on kerrosviljelyä kontissa

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampus on saanut uuden kerrosviljelykontin, jota hyödynnetään sekä opetuksessa että tutkimustoiminnassa. Yleisö pääsee tutustumaan konttiin ensimmäisen kerran Lepaa 2019 -puutarhanäyttelyssä, joka järjestetään tulevana viikonloppuna torstaista lauantaihin 15.–17.8.

Lepaalle on saatu opetus- ja tutkimuskäyttöön italialainen kerrosviljelykontti. Kuva Teo Kanniainen.

 

Hattulan Lepaalle tullut kerrosviljelylaitos on rakennettu 20 jalan eli noin 6 metrin merikonttiin, ja se on räätälöity hyvin pitkälle tilaajan tarpeisiin. Automatiikkaa on runsaasti.

– Kontissa on paljon erilaista tekniikkaa. Kasvatusolosuhteita voidaan säädellä monipuolisesti, muun muassa led-valojen spektriä ja hiilidioksiditasoa voidaan muuttaa. Italiassa valmistettua konttia ohjataan tanskalaisella kasvihuoneautomaatiojärjestelmällä, HAMK Bion tutkijayliopettaja Teo Kanniainen sanoo.

– Tämä on oppilaitoksille ihan uutta. Kerrosviljelyopetusta ei tietääkseni ole kotimaassa juuri tarjolla.

Kosteuden ja lämpötilan tarkkaan säätöön tarvitaan lämpöpumppua.

– Pakkasta sinne ei pysty keinotekoisesti järjestämään, mutta melkein kaiken muun. Kontin vuorokausijaksotusta voidaan muuttaa vaikka niin, että päivästä tulee yö ja yöstä päivä. Vuorokauden voi myös säätää esimerkiksi vain 20 tunnin mittaiseksi.

Tutkijayliopettaja Teo Kanniaisen mukaan hankinnan kokonaiskustannukset ovat yli 50 000, mutta kuitenkin alle 100 000 euroa.

Lepaan kerrosviljelykontti otetaan operatiiviseen käyttöön heti Lepaa 2019-näyttelyn jälkeen. Ensin kuitenkin saadaan perusteellinen koulutus kontin valmistajalta.

– Luultavasti aloitamme salaateilla ja yrteillä, koska niiden viljelystä meillä on aikaisempaa kokemusta kasvihuoneolosuhteissa, Kanniainen kertoo.

Jatkossa lajikirjo kasvaa, koska konttia aletaan käyttämään myös tutkimustoimintaan. Kerrosviljelyn hyötyjä on saatu selville koetoiminnassa ympäri maailman. Lepaan opettajat ovat käyneet tutustumassa niin ulkomaisiin kuin kotimaisiinkin kerrosviljelyratkaisuihin.

– Kerrosviljelyllä saadaan laadukkaampia ja tasalaatuisempia tuotteita sekä parannettua selvästi niiden varastointikestävyyttä. Tuotanto on tehokkaampaa, kun neliömäärältään pienemmästä tilasta saadaan enemmän tuotteita ulos, Kanniainen listaa.

Kontin sisätilat ennen kasvin lisäystä. Kuva Teo Kanniainen.