Lidl tutkitutti: Yli puolet suomalaisista kokee syövänsä liian vähän marjoja

Marjat maistuvat kyselytutkimuksen mukaan suomalaisille ja niitä syötäisiin mieluusti enemmänkin, kunhan vain saatavuus olisi parempi ja hinta kohdillaan. Heinäkuu on kotimaisten marjojen superkuukausi, jolloin mansikoiden ja vadelmien tarjonta on huipussaan. Uudet viljelymenetelmät pidentävät kotimaisten marjojen sesonkia.

Kotimaisten marjojen kauppakestävyys on parantunut uusien lajikkeiden ja tunneliviljelyn myötä.

Nyt eletään kotimaisten marjojen huippuviikkoja, jolloin moni alkaa täyttää pakastintaan kesän sadolla. Suomalaiset arvostavat kotimaisia marjoja ja söisivät niitä mielellään enemmänkin. Lidlin teettämän kyselytutkimuksen perusteella yli puolet vastaajista (57%) kokee syövänsä liian vähän marjoja ja reilut kaksi kolmesta suomalaisesta (71%) söisi marjoja mielellään nykyistä enemmän. Esteiksi koettiin marjojen hinta ja niiden saatavuus, tosin osa vastaajista myönsi, että omalla saamattomuudellakin on vaikutusta siihen, etteivät marjat päädy suuhun asti.

Tarjontaan liittyen Lidlin hevipäälliköllä on hyviä uutisia.

– Laadukasta suomalaista mansikkaa on nyt hyvin tarjolla ja heinäkuun puolivälissä kypsyvät herkulliset kotimaiset vadelmat. Jos aiemmin on ollut saatavuudessa haasteita, niin uudet viljelymenetelmät ovat tuoneet siihen helpotusta. Kotimainen tunneliviljely mahdollistaa esimerkiksi mansikanviljelyn pitkälle syyskuuhun saakka, Lidl Suomessa hedelmien ja vihannesten ostosta vastaava päällikkö Arttu Syrjänen sanoo.

Kaupan marjojen laatu on parantunut muun muassa marjojen lajikkeita viilaamalla ja varmistamalla nopea kierto viljelijältä kaupan kautta asiakkaalle.

– Vadelma esimerkiksi on herkkä marja, joka ei kestä pitkään rasiassa säilyttämistä. Nyt viljelijät ovat löytäneet lisää kestävämpiä ja paremman makuisia lajikkeita. Pitkäaikaisten viljelijäkumppanien kanssa tehty suunnitelmallinen yhteistyö mahdollistaa sen, että voimme tarjota asiakkaillemme entistä enemmän ja laadukkaampia kotimaisia marjoja, Syrjänen jatkaa.

Kotimaista mustikkaa on saatavilla ruokakaupoissa vain vähän.

– Kotimainen mustikka on haastava marja, sillä rakenteensa vuoksi se ei säily rasiassa houkuttelevana kaupassa.

Sen sijaan pääasiassa ulkomailta tulevan pensasmustikan suosio kasvaa edelleen.

– Pensasmustikkabuumi alkoi viitisen vuotta sitten, eikä loppua näy. Suosion syinä ovat varmasti saatavuus ja kestävyys – sitä saa läpi vuoden ja se on hyvin säilyvä hyvänmakuinen marja, Syrjänen lisää.

Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus ja aineisto kerättiin touko-kesäkuun vaihteessa. Tutkimukseen vastasi 1048 18–70-vuotiasta suomalaista.