Poikkeuslupia kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan kasvinsuojelun hätätilanteessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on 3.7.2019 myöntänyt poikkeuslupia kasvinsuojeluaineiden käyttöön kasvinsuojelun hätätilanteessa. Poikkeusluvat on myönnetty, jotta viljelykasvien määrällisesti ja laadullisesti hyvä sato voidaan turvata. Olosuhteet kaalikoin ja gammayökkösen lisääntymiselle ovat tällä hetkellä suosiolliset, eikä vaihtoehtoisia tehokkaita torjuntamenetelmiä ole käytettävissä.

Poikkeusluvat on myönnetty seuraaville valmisteille ja käyttökohteille:

– Turex 50 WP

Kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan syys- ja kevätrypsiltä, syys- ja kevätrapsilta ja gammayökkösen torjuntaan herneeltä, härkäpavulta ja kuminalta.

– Decis Mega EW 50

Kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan syys- ja kevätrypsiltä, syys- ja kevätrapsilta öljykasvien kukinnan jälkeen ja gammayökkösen torjuntaan herneeltä.

– Karate Zeon tekniikka

Kaalikoin ja gammayökkösen torjuntaan syys- ja kevätrypsiltä, syys- ja kevätrapsilta öljykasvien kukinnan jälkeen ja gammayökkösen torjuntaan herneeltä ja härkäpavulta

Kyseisillä valmisteilla on voimassa oleva lupa useille muille käyttökohteille, jotka löytyvät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet ja tieto niiden käyttöä koskevista rajoituksista löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä:

Poikkeusluvat löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Gammayökkösen toukat aiheuttivat kesällä 2018 suurta tuhoa mm. rapeasalaatin viljelmillä.