Espoo saa ystävänpäivänä oman lähiruokahubin

Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksen yhteyteen avataan lähi- ja luomuruoan noutopiste. Foodhub on palvelumalli, jossa kuluttajat voivat tilata ja noutaa satokausiruokaa suoraan tuottajilta. Nihtisillan foodhubin avajaisia vietetään ystävänpäivänä 14.2.

Johan Korkman on kehittänyt Foodhub palvelumallia, jossa kuluttajat voivat tilata ja noutaa satokausiruokaa suoraan tuottajilta.

Nihtisillan kierrätyskeskuksen foodhubiin voi pian tilata lähellä tuotettua ruokaa kananmunista kombutsa-teehen. Tuottaja toimittaa tilatut tuotteet miehittämättömään noutopisteeseen, josta kuluttaja voi hakea ne joustavasti omien aikataulujensa mukaan.

“Foodhub sijaitsee hyvien kulkureittien varrella. Tavoitteena on tuoda lähiruoka helposti osaksi ihmisten arkea”, kertoo Rikard Korkman. Korkman viljelee itse Råbäckin maatilaa Espoossa.

Foodhubin perustajia Korkmania ja Olli Repoa yhdistää halu tukea paikallisia lähiruokatiloja ja edistää kestävää ruoantuotantoa. Repo ja Korkman avasivat ensimmäisen foodhubin syksyllä 2017 Herttoniemeen. Se oli mahdollista Sitralta saadun rahoituksen turvin.

Herttoniemestä saadut positiiviset kokemukset rohkaisivat laajentamaan toimintaa. Foodhub Nihtisillassa on osa Urban Food -muutosprojektia, jossa luodaan vahvempia markkinoita lähiruoalle pääkaupunkiseudulla.

Foodhub edustaa uutta kestävää kuluttamista

Foodhubissa kuluttaja ja viljelijä tekevät sopimuksen, jossa kuluttaja saa etukäteen maksettua summaa vastaan osan tuottajan sadosta. Tuottaja määrittää itse tuotteidensa hinnan. Palvelu toimii Korkmanin ja Repon kehittämällä uudella Ekompi.net-alustalla.

“Palveluamme käyttävä kuluttaja voi olla varma, että hän saa ruokapöytäänsä tuoretta sesonkiruokaa. Nyt meille on tulossa tarjolle madetta ja mätiä. Seuraavan kerran niitä on tarjolla vasta vuoden päästä”, Repo kertoo.

Kuluttajia foodhubiin houkuttelee lähellä tuotetun ruuan erikoisuus ja tuoreus, paikallisten maanviljelijöiden tukeminen ja tarkka tieto ruoan alkuperästä. Kuluttaja pääsee joillakin tiloilla halutessaan osallistumaan sadonkorjuuseen ja tutustuu samalla henkilökohtaisesti ruokansa tuottajaan.

Puutarha-Sanomat kertoi numerossa 7/2018 Johan Korkman toiminnasta ”Omenatarhan sato on myyty kumppaneille” -artikkelissa.