Biolan: Sirkkojen lanta kierrätykseen

Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan ravinnoksi noin 2,5 miljoonaa kotisirkkaa vuodessa. Kasvatuksen sivutuotteena syntyy sirkkalantaa, josta Biolan valmistaa ekologista kierrätyslannoitetta puutarhaharrastajille. Uudella lannoitteella kasvavat niin yrtit, taimet kuin kukatkin. Hyönteistalouteen perustuvan lannoitteen kehitys on vaatinut tiivistä viranomaisyhteistyötä.

Kotipuutarhureille myydään sirkkalantaa litran ämpärissä noin 8 € hintaan ja jälleenmyyjinä ovat puutarhatuotteiden myyntipaikat.

Biolan on ensimmäinen yritys EU:n alueella, joka on lähtenyt jalostamaan hyönteiskasvatuksen sivutuotteena syntyvää lantaa lannoitteeksi.

− Biolanin koko liikeidea perustuu kiertotalouteen. Olemme kierrättäneet ravinteita ja erilaisia sivuvirtoja jo 45 vuotta. On luonnollista, että seuraamme kehitystä ja olemme mukana myös hyönteistalouden sivuvirtojen kierrättämisessä, kertoo tuotepäällikkö Tuomas Pelto-Huikko Biolanin tuotekehityksestä.

Biolanille sirkkalanta tulee Siikosten tilalta Tammelasta. Tilalla kasvatetaan vuosittain noin 1,2 miljoonaa kotisirkkaa. Pakastetut sirkat toimitetaan elintarvikkeeksi.

Kotisirkkojen kasvatuslaatikoissa ei käytetä kuiviketta, joten lannoite on lähes pelkkää lantaa. Joukossa on myös kasviperäistä sirkkojen rehua sekä kitiinipitoisia kotisirkkojen kuoria, koska sirkat luovat kuorensa 8−9 kertaa viiden viikon kasvatuksen aikana.

Sirkkojen lanta pakastetaan tilalla, jotta voidaan olla varmoja, ettei lannan mukana tilalta lähde aikuisia sirkkoja tai sirkan muita kehitysasteita. Kuten kaikki muukin eläinperäinen lanta, myös sirkkalanta kuumennetaan Biolanilla yli +70 °C vähintään tunnin ajaksi. Näin varmistutaan tuotteen hygieenisyydestä. Kuumennuksen jälkeen lanta jauhetaan.

− Sirkkalannasta valmistettu lannoitejauhe soveltuu erinomaisesti esimerkiksi tomaatin ja chilin taimien sekä yrttien, salaattien ja parvekekukkien lannoitukseen. Kasvatuskokeissa olemme huomanneet, että sirkkojen lannalla kasvaneet taimet ovat olleet verrokkitaimia vihreämpiä väriltään. Lannan sisältämä kitiini parantaa kasvien vastustuskykyä, kehuu Biolanin Pelto-Huikko.

Hyönteisten myynti ihmisravinnoksi tuli Suomessa sallituksi vuosi sitten ja sen jälkeen kasvatus on lisääntynyt voimakkaasti. Sekä tuottajat että viranomaiset olivat uuden edessä. Hyönteisten kasvatukselle ja lannan käsittelylle tarvittiin ohjeita.

− Vaikka Biolanilla on pitkä kokemus lannoitevalmistelainsäädännön piirissä toimimisesta, tämän uuden lannoiteraaka-aineen kanssa tarvittiin uudenlaista selvitystyötä ja viranomaisyhteistyötä. Ruokavirasto (31.12.2018 asti Evira) teki suuren työn selvittäessään mitä uudelta tuotteelta vaaditaan, että se täyttää lannoitevalmisteelle asetetut vaatimukset, kertoo Biolanin Tuomas Pelto-Huikko.

EU:n alueella ei ole päätetty yhtenäisistä vaatimuksista sirkkatuotannon sivuvirtojen käsittelylle. Suomen Ruokavirasto loi oman kansallisen ohjeen, joka perustuu tuotantoeläinten lannan käsittelyn vaatimuksiin.

Hyönteisfaktat:

  • hyönteisten myynti ihmisravinnoksi tuli Suomessa sallituksi vuoden 2018 alussa
  • suosituimpia syötäviä selkärangattomia on kotisirkka (Acheta domesticus)
  • yksi sirkka painaa noin 2 g
  • kiloon tarvitaan 500 sirkkaa

45 vuotta sitten suomen kielessä ei vielä ollut sanaa kiertotalous. Jo silloin Biolan ryhtyi hyödyntämään maatalouden sivuvirtojen. Vuonna 1974 Biolan pakkasi ensimmäiset kanankakkarakeet lannoitepusseihin ja toteutti kiertotaloutta.