Juurikkaat vuoden 2019 vihanneksia

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun. Siihen kuuluvat tutun punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnokset. Suku tunnetaan Beta vulgaris -nimellä ja on vanha suosittu Välimeren viljelykasvi. Suomeen juurikkaat rantautuivat 1800-luvulla ja ovat erityisen suosittuja sekä valmisruoissa että ruokaharrastajien parissa.

Tuoreet punajuuret ovat mehevimmillään satokaudella heinäkuusta lokakuuhun.

Punajuuri tunnetaan upeasta väristään. Se on tuttu kasvis, jota nautitaan usein etikkasäilykkeissä, jouluruuissa, borssi-keitossa ja Lindströmin pihveissä. Punajuurikkaan väriaineita, betalaiineja, käytetään myös luonnollisina elintarvikeväreinä, jotka tunnetaan koodista E162. Nämä kasvien väriaineet ovat myös tärkeitä terveyttä edistäviä antioksidantteja.

Kokkien rakastamia

Kaikki juurikkaat sopivat hyvin keittoihin, patoihin ja monen mielestä ne ovat parhaimmillaan uunissa yrttien, merisuolan ja öljyn kanssa paahdettuina. Erityisesti rosmariini ja timjami ryydittävät juurikkaiden lievästi makeaa makua. Punajuuren ja vuohenjuuston liitto on myös aivan erityinen. Kaikki juurikkaat ovat mestarikokkien ja ruokaharrastajien suosikkiraaka-aineita niiden monipuolisuutensa ja upeiden väriensä vuoksi.

Punajuuren ituja, lehtiä ja nuoria versoja käytetään lisäksi koristeina, salaateissa tai kevyesti höyrytettyinä lisäkkeinä. Muita juurikkaita käytetään punajuurikkaan tavoin, mutta niistä puuttuu voimakas väri, mikä on eduksi, jos ruuan muiden värien halutaan erottuvan.  Raitajuuret puolestaan ovat näyttävä osa ruoka-annosta.

Juurikkaiden satoaika on heinäkuusta myöhäiseen syksyyn ja ne säilyvät pitkään naattien poiston jälkeen muovipussissa jääkaappilämpötilassa. Kuitenkin kevätkäyttöä varten ne kannattaa keittää kuorineen. Ne kuoritaan vasta kypsinä ja säilötään etikkaveteen. Juurikkaiden mukulat suositellaan tarjottavaksi aina kypsennettyinä, sillä herkkävatsaisille raaka punajuuri saattaa aiheuttaa ongelmia. Alle 12-vuotiaille juurikkaita suositellaan tarjottavaksi vain pieninä annoksia niiden sisältämän nitraatin vuoksi.

Terveysjuures

Ravitsemuksellisesti juurikkaat ovat erityisen hyviä, sillä ne sisältävät runsaasti kuituja, vitamiineista muun muassa folaattia ja kivennäisaineita. Ne ovat myös ruokaisia ja auttavat muun muassa painonhallinnassa.  Punajuurten väitetään edistävän terveyttä monella tavoin -muun muassa parantamalla verenkiertoa, vähentämällä väsymystä ja torjumalla joitakin syöpiä.

Suomessa viljellään juurikkaita yli 400 hehtaarin alalla, mistä suurin osa päätyy teollisuuden käyttöön. Valtaosa punajuurista syödään säilykkeinä ja valmisruoissa. Muiden juurikkaiden viljely on toistaiseksi vähäistä, mutta myös muiden Beta-suvun juurikkaiden käytön toivotaan lisääntyvän. Viime vuosina suosiota ovat lisänneet valmiiksi keitetyt tai soseutetut puolivalmisteet.

Raita- ja keltajuurikkaat ovat piristäviä ruokalautasella ja syötyinä.