Jarvenkyla kehitti blokkitunnelin marjanviljelyyn

Jarvenkylä Oy on kehittänyt kotimaisen tunneliratkaisun. Tunneleita voidaan asettaa vieri viereen blokkimaiseksi kokonaisuudeksi, samoin uusissa kasvihuoneissakin on siirrytty yksittäishuoneista blokkeihin. Jari Suominen esitteli viljelypäivillä 8.5.2018 testihuoneen rakentamista. Viljelypäivistä on julkaistu artikkeli Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5/2018, voit lukea digilehden tästä linkistä.

– Ensimmäiset Järvenkylä-tunnelit pystytetään ja syksyllä meidän tilalla toteutetaan 3 hehtaarin projekti. Leveydeltään 4,5 metrin tunnelit ovat vieri vieressä ja ne muodostavat blokkitunnelin, kertoi Jari julki suunnitelmat.

Kunkin kaaren alle on suunniteltu 3 mansikan taple top -riviä tai kaksi vadelman long cane -taimien riviä.

Jari Suominen kertoi, että syksyllä Jarventilalle nousee blokkitunneleita 3 ha.

– Kun tunnelit muodostavat ison pinta-alan, on valoisuus tasaista eikä reunavaikutusta ole. Kaikkein taimien kehitys on tasaista.

Jarin mukaan blokkimainen huone lämpiää nopeasti aamulla. Kun koko peltoala on käytössä, ei rikkaruohokasvustoille jää sijaa.

– Viljelyolosuhteiden tasaisuus on A ja O. Automatiikalla voidaan hoitaa lämpötilaerot pois. Tuuletus tehostuu avaamalla päädyt ja reunat samaan aikaan. Tärkeää on saada aamukaste nopeasti pois, jotta härmä ei pääse yllättämään.