Kasvisten jäljitettävyys ja merkinnät pääosin kunnossa

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoiman valvontahankkeen mukaan kasvisten pakkausmerkinnät ja jäljitettävyys olivat oikein yli 80 prosentissa tutkituista tuotteista. Yleisin puute pakkausmerkinnöissä oli elintarvike-erän tunnisteen tai pakkaajan tietojen puuttuminen. Ilman näitä tietoja kasvisten jäljitettävyyttä ja alkuperää ei voi varmentaa.

Kotimaisia porkkananippuja.

Kasvisten alkuperän valvontahankkeeseen osallistui kesä-lokakuussa 2017 kaikkiaan 38 kunnallista elintarvikevalvontayksikköä ympäri Suomea. Yhteensä tehtiin 283 tarkastusta, jotka kohdistuivat suurimmaksi osaksi torimyyntiin ja liikkuviin huoneistoihin kuten esimerkiksi myyntiautoihin. Eniten tarkastettiin mansikka-, herne- ja varhaisperunaeriä. Hankkeessa selvitettiin kasvisten jäljitettävyyttä ja kehitettiin elintarvikevalvontaviranomaisten yhteistyötä alkuperävalvonnassa.

– Alkuperämaa, pakkaaja, laatuluokka ja elintarvike-erän tunnus löytyivät valtaosasta tutkittujen kasvisten myyntikylteistä tai pakkausmerkinnöistä, mutta parannettavaakin toki löytyi, sanoo ylitarkastaja Niina Matilainen Evirasta.

Kasvispakkausten merkintäpuutteista yleisin oli pakkaajan nimen ja osoitteen puuttuminen. Useimmin pakkaajatieto puuttui perunalla ja omenalla.

Kasvisten jäljitettävyydessä puutteita

Lähes joka toisella tarkastuksella tai vastaavasti joka viidennestä tarkastetusta erästä havaittiin, että kasviserän pakkauksesta tai niihin liittyvästä asiakirjasta puuttui elintarvike-erän tunnus. Erän tunnus varmentaa kasviksen jäljittävyyttä ja alkuperää, kun elintarvike-erä ja sen mukana seuraava asiakirja kuten esimerkiksi hankinta-asiakirja voidaan tunnuksen avulla yhdistää.

– Jos kasviserän ja asiakirjan väliltä puuttuu yhdistävä linkki, kuten elintarvike-erän tunnus, eikä erän jäljitettävyys ole aukoton, voi syntyä epäily onko alkuperä se mitä väitetään, painottaa ylitarkastaja Jussi Peusa Evirasta.

Irtomyynnissä olleiden kasvisten yleisimmät merkintäpuutteet olivat mansikan myyntiesitteestä puuttunut tieto laatuluokasta, puutteelliset merkinnät yleisesti, puuttuva alkuperämaatieto tai puuttuva lajiketieto. Vajaassa kymmenessä tapauksessa alkuperämaa oli ilmoitettu väärin. Esimerkiksi pensasmustikan alkuperämaaksi ilmoitettiin myyntikyltissä Espanja, vaikka oikea alkuperämaa oli Puola.

Elintarvikealan yrityksen tulee tehdä ilmoitus toiminnastaan valvontaviranomaiselle. Tarkastuksissa tuli esiin 23 yrittäjää, jotka eivät olleet tehneet ilmoitusta toiminnastaan kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle tai joiden ilmoitus oli puutteellinen. Tällaisessa tapauksessa on mahdollista, että elintarvikkeisiin liittyy elintarviketurvallisuusriskejä, koska yrityksen toimintaa ei ole voitu valvoa.

Viranomaisten yhteistyö tiivistyi

Hanke toteutettiin kuntien kanssa yhteistyössä viiden aluehallintoviraston alueella, jolloin oli mahdollista parantaa valvontayksiköiden välistä tietojenvaihtoa ja yhteydenpitoa. Yhtenäiset tulkinnat ja linjaukset eri valvontayksiköiden kesken ovat tärkeitä, jotta elintarvikealan yritykset tulevat kohdelluiksi tasa-arvoisesti. Evira järjestää yhteistä valmennusta sekä kuntien elintarvikevalvojille että kasvisalan yrityksille myöhemmin keväällä 2018.

Linkit raporttiin ja merkintävaatimuksiin.

Kasvisten alkuperän valvontahanke 2017 -raportti

Kasvisten merkintävaatimukset