Biohiili ja ekologisuus toivat voiton Biolanille

Suomen Puutarhakauppiaat valitsivat Vuoden Puutarhatuotteeksi Biolanin istutusmullan. Voittaja valitaan tietyillä kriteereillä. Tuotteen täytyy olla innovatiivinen, laadukas ja sopiva suomalaiselle kotipuutarhurille. Tänä vuonna raati painotti erityisesti biohiilen merkitystä ja ekologisuutta.

Biolanin istutusmulta valittiin Vuoden puutarhatuotteeksi.

– Tänä vuonna halusimme painottaa valinnassa biohiiltä ja sen merkitystä kasvualustassa sekä tuotteen ekologisuutta. Valintaan vaikuttivat myös luonnonmukaisuus ja kotimaisuus. Finaaliin päätyneet tuotteet olivat kaikki biohiilipohjaisia. Kilpailu oli tasainen, mutta Biolan Istutusmulta antaa ehdottomasti helpoimmin lähestyttävän ratkaisun kuluttajalle ja tuottaa vielä lisäarvoa luomuna, kertoo valintaperusteista Suomen Puutarhakauppiaat ry:n puheenjohtaja Katja Nikkari.

Ensimmäisessä ja ainoassa istutusmullassa yhdistyvät biohiilen, kompostin ja hyötymikrobien hyvät ominaisuudet

– Biolan Istutusmulta on loistava esimerkki tuotteesta, jossa yhdistyvät kestävä kehitys, luonnonmukaisuus ja uuden sukupolven tuoteominaisuudet. Biolan Istutusmulta on markkinoiden ensimmäinen ja ainoa multatuote, jossa on yhdistetty biohiilen, kompostin ja hyötymikrobien hyvät ominaisuudet, kertoo Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Biohiili valmistetaan kuumentamalla lehtipuuta hapettomassa tilassa. Se on puhdasta hiiltä ja poikkeaa siten kodin tulisijassa syntyvästä hiilestä. Rakenteeltaan biohiili on erittäin huokoista ja siksi se on vedensitomiskyvyltään ylivertainen. Biohiili pystyy sitomaan ja luovuttamaan vettä jopa paremmin kuin muovijohdannaiset kastelukiteet.

Miksi biohiili? Ja mikä mykorritsa?

– Biohiilellä on hyvien viljelyominaisuuksien lisäksi myös tärkeä merkitys ympäristön kannalta: Se toimii niin sanottuna hiilinieluna, eli sitoo hiiltä ilmakehästä pysyvästi. Sen lisäksi maa, johon on lisätty biohiiltä, sitoo typpipohjaisia kasvihuonekaasuja myös talvella. Näiden ominaisuuksien valossa on helppo ymmärtää, että Vuoden Puutarhatuote -finaalin kaikki tuotteet olivat biohiilipohjaisia, pohtii Hannamaija Fontell.

Istutusmultaan on lisätty myös mykorritsoja. Mykorritsa eli sienijuuri on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät.

– Istutusmulta on kotipuutarhurille helppo tapa tehdä ympäristöteko ja samalla tarjota kukille, puille ja pensaille parhaat mahdolliset eväät kasvuunlähtöön, toteaa Hannamaija Fontell.