Mäntsälään tulossa suuri kasvihuoneviljelmä

Tähän asti vihannesten tukkukauppana toiminut HL-Vihannestukku on perustamassa kasvihuoneviljelystä Mäntsälään Kapulin teollisuusalueelle, kertoi Mäntsälän Uutiset joulukuun 15. päivänä.

Kyseessä on ison luokan hanke. Rakennusoikeutta HL-Vihannestukun tontille tulisi kaikkiaan 75 000 kerrosneliömetriä. Mikäli kaikki rakennusoikeus tulee käyttöön syntyisi viljelmä, joka yksinään on kymmenesosa kasvihuonekaupunki Närpiön kaikista kasvihuoneista.

Janne ja Tetti Kuitunen aloittivat vihannesalalla vuonna 2014, kun he ostivat Helsingin Tukkutorilla toimivan vihannestukun Heikki ja Tarja Lindströmiltä.

HL-Vihannestukun toimitusjohtaja Tetti Kuitunen kertoi, että asia on vireillä, mutta muistuttaa, että lopullisia päätöksiä ei ole tehty.

Mäntsälään tulisi tomaatin ja kurkun viljelyä. Tetti Kuitunen näkee, että kotimaisten vihannesten kysynnän lisääntyminen on pitkäaikainen suuntaus kuluttajien tottumuksissa.

– Ihmiset haluavat mieluummin lähellä tuotettuja vihanneksia kuin esimerkiksi Espanjasta tuotuja tomaatteja. Eikä Espanja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta välttämättä ole kovin edullinen viljelyalue jatkossa.

HL-Vihannestukku tekee uuden aluevaltauksen ryhtyessään viljelemään kasveja. Tähän asti yhtiön pääalaa on ollut vihannesten tukkumyynti ja siihen liittyvä maahantuonti. Edessä on iso hanke ja paljon rekrytointia. Tulon Mäntsälään ratkaisi kolme asiaa. Tärkein oli sijainta, kakkonen tontti ja hyvän lisän kunnan houkuttavuuteen tuo koulutuskuntayhtymä Keuda, jolla on puutarha-alan opetusta Saaren oppilaitoksessa.

Yritys on tehnyt sopimuksen kunnan kanssa maan vuokraamisesta. HL-Vihannestukun käyttöön tulee alue Yandexin datakeskuksesta pohjoiseen ja sen lopullinen koko on noin 10,8 hehtaaria. Tähän tonttikokoon päästäkseen kunta tekee alueella kaavamuutoksen. Sen avulla tontin kokoa laajennetaan 2,2 hehtaaria koilliseen.

Erityinen ympäristöseikka on kasvihuoneyrityksen ja viereisen Yandexin datakeskuksen suunnittelema lämmönsiirto. Suunnitelma on, että Yandexin hukkalämpö ohjataan lämmittämään paljon lämpöä vaativia kasvihuoneita. Yritykset toimivat vierekkäin, joten lämpölogistinen hyöty on lähes suurin mahdollinen.