Kasvihuoneisiin ledikalvoja?

VTT kehittää eurooppalaishankkeessa yhdessä suomalaisten Flexbrightin ja Lighting Design Collectiven kanssa uudenlaisia led-valonlähteitä laajoille, taipuisille ja läpinäkyville alustoille.

Massatuotantoon sopiva, helposti räätälöitävä ledikalvo mahdollistaa suurten pinta-alojen valaisun ja näyttöteknologian tuomisen muun muassa ajoneuvoihin, kasvihuoneisiin, kauppakeskuksiin ja arkkitehtuurivalaistukseen.

Kolmivuotisessa Delphi4LED-hankkeessa kehitetään led-rakenteiden suunnittelu- ja simulointityökaluja, jotta ne vastaavat paremmin nopeasti uudistuvan valaistusteollisuuden ja valaistusta käyttävien tarpeita.

Lämmönhallinta on keskeinen led-valaisimen suorituskykyyn ja luotettavuuteen vaikuttava tekijä. Led-komponentin toimintaan vaikuttavat sen sähköiset ja optiset ominaisuudet, joita nykyisillä suunnittelutyökaluilla on vaikea kokonaisvaltaisesti huomioida.

Uutena ratkaisuna kehitettävät simulointimallit huomioivat nämä tekijät yksinkertaistetussa muodossa, mikä säästää ohjelmistojen laskentakapasiteettia ja näin mahdollistaa entistä kokonaisvaltaisemman suunnittelun.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoima Suomen-konsortio soveltaa Delphi4LED-projektin tuloksia taipuisille, suuren pinta-alan läpinäkyville kalvorakenteille perustuvien led-valonlähteiden kehittämisessä. Tällaiset täysin uudentyyppiset rakenteet mahdollistavat entistä ohuempien, muotoiltavien valaisin- ja näyttörakenteiden toteutuksen. Esimerkiksi monivärinen videotaulu voidaan integroida suorien tai kaarevien lasien väliin.