Pohjan Sato investoi perunavaraston ilmastointiin

Suomalaiset siemenperunatuottajat kilpailevat eurooppalaisten kollegojen kanssa markkinoista. Pohjan Sadon yrittäjät, veljekset Simo ja Lauri Rahko, investoivat varaston tuuletusjärjestelmään, jolla ehkäistään tautien leviäminen. He tuottavat siemenperunaa HZPC Kantaperunalle Härmän ja Räinän tiloilla. Siemenperunan varastointi ja pakkaaminen tapahtuvat Pohjan Sato Oy:n nimissä.

Simo Rahko viljelee Lauri-veljensä kanssa siemenperunaa 90 hehtaarin alalla.

– Nosto-olot ovat haasteelliset, kun sateet ovat runsaat ja paikoin pellot ovat pehmeitä. Uskon kuitenkin, että sato saadaan talteen syyskuun loppuun mennessä, arvelee Lauri syyskuun puolivälissä.

Viljelyssä on kymmenkunta lajiketta. Niistä tärkeimmät ovat Annabelle, Asterix, Red Scarlett, Colomba ja Jessica.

Pohjan Sadon perunavarasto on Leppiojan tien varrella HZPC Kantaperunaa vastapäätä. Uusittu varasto vetää 2 miljoonaa kiloa perunaa. Peruna varastoidaan 2 kuution puulaatikoissa, joihin mahtuu 1200 kiloa perunaa. Samalla kun ensimmäisiä perunoita ajetaan varastoon sisään, asentajat viimeistelevät uutta tuuletusjärjestelmää.

– Varastoitava peruna tulee saada nopeasti kuivaksi. Siemenperunassa ei saa sieni- ja bakteeritaudit levitä, sanoo Simo Rahko perusteluja yli 100 000 euroa maksavalle Mooij Agron toimittamalle ilmastointijärjestelmälle.

– Investoinnilla ei lisätä määrää, vaan parannetaan siemenperuna laatua. Me kilpaillaan eurooppalaisten siemenviljelijöiden kanssa.

– Kun ollaan kehityksen kärjessä, voimme saada vientikauppaa. Meidän tulee olla parempia kuin hollantilaisten, sillä meillä on rasitteena kalliimpi rahti, toteaa Simo.

Lue koko juttu Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 8/2017, digitaalinen näköislehti on tässä linkissä (lehden hinta 5 €)