Kesäperunaa hellävaroen

Kuluttajat ovat valmiita maksamaan hyvästä perunasta. Lindbergit toimittavat huolella vaalimaansa perunaa lähikauppoihin. Nostekone on itse rakennettu. Artikkeli on julkaistu PUUTARHA-Sanomat -lehden numerossa 6/2017

Pääkaupunkiseudulla sipoolainen koriperuna on ollut sukupolvien ajan käsite. Sitä on nostettu hellävaroin kuokkimalla. Nykyisin Sipoossa on enää vain puolenkymmentä perunantuottajaa, jotka toimittavat perunaa toreille ja kauppoihin.

Yksi viljelijäpariskunta on Sipoon Boxissa asuva Claes Lindberg ja Birgitta Nikander-Lindberg. He viljelevät perunaa noin 10 hehtaarin alalla. Kuokka on vaihtunut Claesin itsensä rakentamaan nostokoneeseen. Varastoitava peruna nostetaan kuitenkin isolla korjuukoneella.

– Olemme kuokkineet perunaa parikymmentä vuotta, mutta selkä ei kestä enää, perustelee Claes.

Claes Lindberg sanoo, että kun Siiklin viljely onnistuu, se tuottaa runsaasti tasakokoisia mukuloita.

Perunan laadusta hän ei kuitenkaan ole tinkinyt, vaan hänen rakentamansa nostokone on suunniteltu kuokan korvaajaksi. Kone koostuu monesta koneesta ja laitteesta. Etummainen osa on ”Pikku Jukoa”, joka tuo perunapenkin varsineen, multineen ja mukuloineen ylös.

– On tärkeää, että nousukulma on matala eivätkä perunat jää pyörimään nostohihnalle, avaa Claes koneensa saloja ja samalla hän heittää varret valintahihnalta pellolle. Perunat jäävät valintahihnalle ja multa karisee seulojen välistä maahan, kokkareet putoavat hihnan päästä maahan.

Claes ja Birgitta poimivat mukulat ripeästi 10 kilon pahvilaatikoihin, joita on sijoitettu heidän vastapäätä valintatason toiselle puolelle. Samalla he suorittavat kokovalinnan heittämällä pienet mukulat omaan laatikkoon.

Lue koko artikkeli tästä linkistä (lehden hinta 5 €)