Kotimainen joulutähti saa Reilun kaupan -logon

Ruokakesko yhdistää joulutähden markkinoinnissaan Reilun kaupan ja suomalaisen työn imagot. Joulutähden pistokkaat on tuotettu ugandalaiselle tilalla, juurrutettu Keski-Euroopassa ja tähdet kasvatettu Ylitalon kauppapuutarhassa Oripäässä.

Arvo Ylitalo kasvattaa runsaat puoli miljoonaa joulutähteä, joista osa myydään Reilun kaupan logolla.
Arvo Ylitalo kasvattaa runsaat puoli miljoonaa joulutähteä, joista osa myydään Reilun kaupan logolla.

Suomalaiset kuluttajat tuntevat Reilun kaupan ruusun, joka oli viime vuonna jo suosituin Reilun kaupan tuotteista. Nyt K-kaupat tulevat tarjoamaan ”Reilun kaupan” ja ”Kauniisti kotimainen” -merkeillä olevia yksilatvaisia joulutähtiä.

– Keskossa vastuullisuus on korkealla strategiassa ja meillä on korkeat kriteerit hankinnassa. Samoin arvostamme suomalaista työtä, sanoo ostopäällikkö Liisa Myllylä Ruokakeskosta.

Joulutähden pistokkaat tulevat Ugandasta ja tuottajatilalle on myönnetty Reilun kaupan -status. Reilun kaupan järjestelmään kuuluu yli 1,5 miljoonaa perheviljelijää ja suurtilan työntekijää. Lähes 90 % tuottajista on pienviljelijöitä. Reilun kaupan tuottajia on 74 kehitysmaassa.

– Olen vieraillut Keniassa, mistä meille tulee Reilun kaupan ruusuja. Lisähinnalla on tärkeä rooli heidän yhteisön hyvinvoinnin kannalta. Siellä on rakennettu koulut, päiväkodit, saatu puhdasta vettä ja työntekijöille asuntoja, luettelee Myllylä.

Ruokakesko ja Reilu kauppa ry ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1999. Laaja yhteistyösopimus allekirjoitettiin vuonna 2007.

Myynti tuplaantuu

Liisa Myllylä kertoo, että noin puolet Keskon myymistä joulutähdistä tulee olemaan Reilun kaupan kotimaassa kasvatettuja tähtiä.

– Tuote on otettu kauppiaiden keskuudessa hyvin vastaan. Olemme tuplanneet joulutähden ennakkomyynnin kaupoille.

– Kaikista tulevan joulun kukista 90 % on kotimaisia.  Myös tulppaanit ja pääsiäiskukat ovat kotimaisia, mutta äitienpäiväruusua eikä leikkoruusua ole kotimaasta enää saatavissa.

Liisa Myllylä sanoo, että Kesko toimii pitkäjänteisesti suomalaisten viljelijöiden kanssa.

– Joulukukkatilaukset olemme antaneet viljelijöille jo tammikuulla. Emme harrasta sitä, että kilpailuttaisimme viljelijöitä kolmen kuukauden välein ja kuorisimme vain kerman päältä.  Meillä on jopa vuosikymmenten yhteistyö kukkatoimittajien kanssa.

Ruukkuihin viidennes sammalta

Kauppapuutarha Ylitalo on kasvattanut Reilun kaupan 1-latvaiset joulutähdet. Arvo Ylitalo kertoo, että Kesko on lisenssin haltija, joten puutarha tuottaa vain sille Reilun kaupan tähtiä.

– Reilun kaupan yhdistys auditoi meidän toimintamme. Siinä katsottiin muun muassa työehdot, palkat, ympäristökysymykset. Näitä valvotaan, ja jos ei hyväksytyissä raameissa pysy, menettää oikeuden tuottaa Reilun kaupan -tuotteita.

– Kukkaruukussa tulee olla 20 prosenttia uusiutuvaa materiaalia. Meillä on 80 prosenttia turvetta ja 20 prosenttia sammalta, joka uusiutuu 30 vuodessa, kertoo Arvo Ylitalo.

Suomalaisen viljelijän pärjääminen ei kuitenkaan ole ollut arvioinnin kohteena.

Ylitalon puutarha tuottaa tänä vuonna 505 000 joulutähteä, joista yksilatvaisten tähtien osuus on tavanomaista suurempi.  Puutarhan 3,5 hehtaarin kasvihuonealasta on nyt 90 % joulutähdillä, lopulla alalla kasvaa atsaleaa ja saintpauliaa sekä krysanteemia.

– Joulutähtien määrä voi heittää riippuen, minkä kokoista tähteä tuottaa, sillä monilatvaista XL-kokoa on vain 10 neliöllä ja yksilatvaista voi olla 34 kappaletta neliöllä. Olemme saaneet lisää harvennustilaa, kun princettiat on jo myyty, kertoo Arvo Ylitalo.

Lisää kukkalajeja Reilun kaupan tuotteiksi?

Arvo odottaa, että jatkossa muitakin ruukkukukkia tullaan myymään Reilun kaupan merkillä.

– Selectan taimiluettelossa on runsaasti Reilun kaupan lajeja. Ainakin pelargonia voisi olla Suomessa kasvatettava Reilun kaupan tuote.

Ylitalo joutuu maksamaan Reilun kaupan pistokkaista muita pistokkaita korkeampaa hintaa, ja tämä lisähinta menee pistokkaan tuottajalle. Kesko maksaa vastaavasti Ylitalolle korkeampaa hintaa valmiista joulutähdistä.

Kauppapuutarha Ylitalo tuottaa vuosittain 2,7 miljoonaa ruukkukukkaa. Joulutähden jälkeen keskitalvella tuotanto on vähäisempää kuin muulloin.

K-kaupat myyvät 9 miljoonaa kukkaa

Joulu on vuoden suurin kukkasesonki. K-ruokakaupoissa myydään vuosittain lähes 9 miljoonaa kukkaa. Näistä reilu kymmenes myydään joulukuussa.

Suomalaisten joulu on edelleen hyvin perinteinen. Neljä suosituinta joulun koristajaa ovat amaryllis, joulutähti, hyasintti ja erilaiset jouluasetelmat. Näiden osuus kaikista jouluna myydyistä kukista on yli 70 %.

– Perinteisten joulukukkien rinnalla trendinä näyttää edelleen olevan huonekuusi ja jouluruusu. Nämä ovat saavuttaneet suuren suosion joulun sisustuksessa muutaman viime vuoden aikana. Myös leikkokukkien osuus joulupöydän koristeena kasvaa, kertoo Keskon kukkien ostopäällikkö Liisa Myllylä.

Kukkasesonki jatkuu joulun jälkeen tulppaanikaudella, joka jatkuu pääsiäiseen. K-kaupat myyvät tulppaaneja vuodessa lähes 1,5 miljoonaa kimppua, joista kaikki tulevat suomalaisilta puutarhoilta.