Pavut tulee esikäsitellä

Vuosi 2016 on YK:n nimeämä kansainvälinen palkokasvien vuosi. FAO:n toteuttaman teemavuoden tavoitteena on lisätä palkoviljojen käyttöä ruokana ja kertoa niiden hyvistä puolista.

Papuja ei kuitenkaan pidä popsia suuria määriä suoraan pellosta, vaan ne pitää esikäsitellä ennen syömistä.papuja

– Monet pavut sisältävät haitallista lektiiniä sekä muita aineita, jotka estävät proteiinien hajoamista ruoansulatuksessa. Tuleentumattoman pavun ja tuleentuneen kuivatun pavun käsittelyt eroavat toisistaan, kertoo professori Raija Tahvonen Lukesta.

Tahvosen vinkit papujen käytölle:

  • Keitä tuleentumattomia papuja (tai papuja palkoineen) kymmenen minuuttia.
  • Esikäsittele tuleentuneita kuivattuja papuja liottamalla yön yli ja keittämällä puolesta tunnista puoleentoista tuntiin

Tuleentumattomat härkäpavut, pensaspavut, salkopavut, ruusupavut palkoineen ovat herkullisimmillaan, kun palot eivät vielä ole alkaneet pullistua eli siementen kehitys on vasta alkuvaiheessa. Härkäpavun palko on noin pikkusormen mittainen. Salkopavun palko voi olla jopa 20 cm pitkä, ja ruusupavun palko 30 cm pitkä. Papuja keitetään ilman palkoa 10 minuuttia.

Tulentuneiden kuivattujen papujen siemenet ovat täyskokoisia ja rakenteeltaan jo melko kovia, palon väri on muuttunut. Tuleentuneet pavut kuivataan, jolloin ne kestävät hyvin säilytystä

Raija Tahvonen antaa ohjeet papujen esikäsittelyyn.
Raija Tahvonen antaa ohjeet papujen esikäsittelyyn.

huoneenlämmössä.

  • Tuleentuneet kuivatut pavut pitää esikäsitellä liottamalla ja keittämällä.
  • Liota pavut runsaassa vedessä yön yli. Kaada liotusvesi pois, älä käytä samaa vettä ruoanlaitossa.
  • Keitä pavut pakkauksen ohjeen mukaan. Keittoaika vaihtelee papulajista ja jopa lajikkeesta riippuen puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Tarkempia ohjeita on Eviran sivuilla.
  • Härkäpavuissa on kova kuori. Voit kuoria ne helposti. Riko kuori kynnellä ja pullauta papu ulos.

– Haitallisten aineiden määrää voit vähentää ja B-ryhmän vitamiinien määrää lisätä idättämällä papuja liotuksen jälkeen. Huuhtele papuja idätyksen aikana muutama kerta ja lisäksi ennen kypsentämistä. Myös idätetyt pavut pitää keittää, mutta ne pehmenevät hieman nopeammin kuin pelkästään liotetut pavut. Idättäminen ei ole välttämätöntä.

– Jos papujen esikäsittely ei kiinnosta, onneksi kaupoista löytyy laaja valikoima esivalmistettuja palkokasvituotteita, toteaa Tahvonen.