Pääkirjoitus: Puutarhatalous kärkihankkeeksi!

Puutarha-Sanomien pääkirjoituksessa (nro 8/2016) vaaditaan, että puutarhatalous nostetaan hallituksen kärkihankkeeksi.

– Pääministeri Juha Sipilän hallituksen tavoitteena on nostaa Suomen talous kestävän kasvun ja kohenevan työllisyyden uralle. Strategiset tavoitteet konkretisoituvat kärkihankkeissa, joiden toteutukseen on osoitettu rahoitus. Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kokonaisuuden hankkeisiin sisältyy toimenpiteitä, joilla saadaan suomalainen ruoantuotanto kannattavaksi ja avataan vientimarkkinoita suomalaisille elintarvikkeille.

Pääministeri Juha Sipilä oli juhlapuhujana Mansikka 100 vuotta -tapahtumassa Suonenjoella 24.9.2016.
Pääministeri Juha Sipilä oli juhlapuhujana Mansikka 100 vuotta -tapahtumassa Suonenjoella 24.9.2016.

Pääkirjoituksen mukaan Suomen kasvihuoneviljelyn osaaminen ja tekniikka ovat maailman huippua.

–Tässä lehdessä kerrotaan, kuinka Green Automatioin Export -yritys vie vesiviljelyn automaatiota Amerikkaan. Kasvihuoneilmaston hallintaan ja led-valotukseen sekä viljelyn automaatioon perustuva monikerrosviljely on saanut tietojätti Fujitsun kiinnostumaan suomalaisesta osaamisesta.

– Meidän luontomme tuottaa aromikkaita marjoja ja vihanneksia. Trans Farm Oy hallitsee kuminan maailmanmarkkinoita ja muistakin vihanneksista löytyisi ylivoimatekijöitä. Luonnonmarjamme ja sienemme ovat mm. Japanissa haluttuja. Luomulle on Suomessa paremmat edellytykset kuin missään muualla.

– Suomi on puolen vuoden ajan maailman pisimmän päivän aluetta, jossa viljelyä voidaan harjoittaa. Meillä riittää kasteluvettä ja ilmastonmuutos parantaa kasvuolosuhteitamme samalla, kun kilpailijamaissa kärsitään pahenevasta kuivuudesta ja kuumuudesta.

Pääkirjoituksen mukaan viljelymarjoilla on suuret vientimahdollisuudet, mutta se edellyttää laajamittaista tunneliviljelyä, jolla varmistetaan laatu, toimitusvarmuus ja kauppakestävyys.

–Aivan samoin kuin Espanjan Huelvan maakunta hallitsee talvikauden markkinoita, Suomi voisi kesäkautena olla merkittävä mansikan viejä.

– Puutarhatuotteilla ja viljelyteknologialla on miljardiluokan mahdollisuudet viennissä. Se edellyttää kuitenkin tavoitteellista toimintaa ja merkittävää panostusta. Tarjolla olevat EU-hankkeet ovat byrokratian jähmettämää näpertelyä, joka elättää vain hanketoimijoita. Nyt tarvitaan yrityksiä, niiden yhteistoimintaa ja valtion panostusta. Puutarhatalous tulee saada hallituksen kärkihankkeeksi, vaatii päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomissa.


Voit ostaa näköislehden tästä linkistä.