Pääkirjoitus:Maasta se pienikin…

Suomi tarvitsee menestystarinoita. Edellisestä lamasta nousun tähtenä oli Nokian puhelimet, jotka valloittivat maailman. Voisiko nousu nyt versoa salaatista?

Suomalainen kasvihuonetuotannon osaaminen on maailman huippua. Närpiössä korjataan jopa yli 200 kilon kurkkusadot neliöltä, vaikka meillä on puoli vuotta pimeää ja pakkasta. Hollannista käydäänkin opintomatkoilla Suomessa. Toivoa sopii, että tomaattien halpuuttaminen ei vie kehityspanoksia viljelmiltä.

Salaattien ja yrttien viljelykouruissa tapahtuva vesiviljely on Suomessa kehitetty erittäin tehokkaaksi. Siihen tarvittava teknologia on hiutunut käytännön viljelmillä parin vuosikymmenen aikana. Vihreää teknologiaa onkin jo viety niin Venäjälle kuin Amerikkaan.

Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 6/2016 on artikkeli Robben Pikku Puutarhan monikerrosviljelystä.
Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 6/2016 on artikkeli Robben Pikku Puutarhan monikerrosviljelystä.

Biolan-ryhmään kuuluva Novarbo on panostanut kasvihuoneen ilmaston hallintaan. Tavoitteena on suljettu kasvihuone, jossa lämpötila, ilmankosteus ja hiilidioksidipitoisuus voidaan pitää kasveille optimaalisena. Huutava tarve tällaiselle osaamiselle on lämpimissä maissa.

Suomalainen Netled sai alkunsa kasvihuoneviljelmästä. Yritys on kehittänyt käytäntöön soveltuvia ratkaisuja, viimeisimpänä vesijäähdytteisen led-valaisimen, joka on integroitu Novarbon lämmöntalteenottojärjestelmään. Valaisimen edut tulevat esiin monikerrosviljelyssä.

Robben Pikku Puutarha on rakentanut monikerrosviljelmän, jossa yhdistyvät Netledin, Novarbon ja puutarhan oma kehitystyö. Viljelyssä tarvitaan vettä murto-osa aiemmasta. Pilottilaitoksesta saadaan jo runsasaromisia yrttejä, versoja ja salaatteja.

Japanilainen teknologiajätti Fujitsu on löytänyt kumppanikseen Robben Pikku Puutarhan, jossa testataan ja kehitetään uutta kasvihuoneviljelyn pilviteknologiaa. Samalla luodaan toimivia viljelyohjelmia monikerrosviljelyyn. Älypuhelimen avulla voidaan seurata ja ohjata eri puolilla maailmaa olevien viljelmien kasvuolosuhteita optimaalisiksi.

Maailman isot trendit ovat kaupungistuminen, viljelykelpoisen maan väheneminen, veden puute, kasviksien lisääntyvä käyttö ja lähiruoan tarve. Näihin haetaan toimivia ratkaisuja Lapinjärveltä, pienestä puutarhasta.

Jouko Tikkanen
päätoimittaja

Lue ”Monikerrosviljely mullistaa salaattien ja yrttien tuotannon” -artikkeli ja koko lehti Lehtiluukusta klikkamalla tästä.