Vadelma korvaa mansikkasatoa

Ensimmäiset vadelmat ovat kypsyneet jo maan etelä- ja keskiosissa. Vadelma tukee saumattomasti mansikan lyhyeksi ja heikohkoksi jäävää satokautta. Vadelmia kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmiltä. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa.

Vadelma kypsyy nyt vauhdilla maan etelä- ja keskiosissa. Kuva Kotimaiset Kasvikset
Vadelma kypsyy nyt vauhdilla maan etelä- ja keskiosissa. Kuva Kotimaiset Kasvikset

Avomaan vadelman kukinta-aika oli kesäkuun helteiden takia melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää.

– Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi kuten mansikalla, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä, muistuttaa Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Eeva Leppänen Suonenjoen Seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä kertoo, että vadelma on kypsymässä jo myös Suonenjoen korkeudella ja sitä on jo muutamia kertoja poimittu.

– Puutarhavadelman laatu nyt hyvä ja sääolotkin lupaavat maistuvaa marjaa. Jos säilönnässäsi jäi vajausta mansikasta, korvaa se vadelmalla, kehottaa Leppänen.

Vadelma on aromikas marja ja se antaa herkullisen maun jo pienempänäkin eränä. Nyt kannattaa hankkia vadelmat herkutteluun ja säilöntään. Vadelmasta odotettavissa normaalia parempi sato

Leppänen toteaa, että mansikan satomäärät ovat vähentyneet.

– Tämän kevään istutuksista on luvassa mansikkaa loppukesäksi ja nyt aurinko hellii mansikasta tosi makean.

Tammikuun pakkaset verottivat myös vadelmakasvustoja, mutta eivät läheskään niin ankarasti kuin mansikkaa. Arkojen lajikkeiden versoissa on talvivaurioita. Perinteiset vadelmalajikkeet kuten tutut Muskoka, Ottawa ja Maurin makea ovat kuitenkin hyvässä kunnossa.

Vadelman viljely on lisääntynyt nopeasti kausihuoneissa, joista herkkusuut saavat kuivaa marjaa sateisinakin päivinä. Kausihuoneissa satokausi on pitkä jatkuen syyskuulle asti. Ennakko odotukset viittaavat noin miljoonan kilon satoon, mikä on hieman enemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

Jääkaappiin kannattaa tehdä muutama pieni purkki vadelmahilloa odottamaan herkkuhetkeä. Helppo ohje löytyy hillosokeripussista. Vadelmahillo sopii teen makeuttajaksi, juustotarjottimelle, lettujen, vohveleiden tai vaikkapa mannapuuron päälle.