Kotimaisen mansikan satokausi on käynnistynyt

Mansikka kypsyy tänä vuonna aikaisin. Tällä viikolla on alkanut tulla avomaalta mansikkaa myyntiin ajankohtaan nähden jo runsaita määriä. Mansikan pääsatokausi alkaa juhannuksesta lähes koko Etelä-Suomen alueella. Keski-Suomen korkeudella pääsatokausi alkaa kesäkuun lopussa. Aikaisen kesäntulon takia ollaan vajaat kaksi viikkoa etuajassa normaalista aikataulusta. Viime vuoteen verrattuna satokausi alkaa lähes kolme viikkoa aikaisemmin.

Talvituhoista huolimatta mansikasta saadaan lähes normaali sato.
Talvituhoista huolimatta mansikasta saadaan lähes normaali sato. Kuva Teija Tuisku.

– Mansikan satokaudesta tulee viimevuotista lyhyempi. Pakastusta ja säilöntää varten on oltava ajoissa liikkeellä, jos mielii saada mansikkaa talven varalle, varoittaa Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitosta.

Mansikkasadosta tulossa lähes normaali

Tammikuun kovista pakkasista johtuen kasvustovaurioita on jonkin verran talvenaroissa mansikkalajikkeissa sekä vanhemmissa Polka -lajikkeen kasvustoissa. Alkukesän hallat eivät ole juuri haitanneet, sillä ne on torjuttu sadettamalla.

– Tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta ovat kohtalaisen hyvät. Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa 11–12 miljoonaa kiloa, kun se normaalisti on 12–13 miljoonaa kiloa. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen jälkeisten sääolojen mukaan, kertoo Salo.

Suomalaiset ovat yhä tarkempia ruokansa alkuperästä. Mansikka on lähiruokaa parhaimmillaan. Sitä tuotetaan tasaisesti ympäri maata, jolloin kuljetusaika on lyhyt ja mansikat ovat tuoreita. Oman seudun mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät klikkaamalla tätä.