Jussi – odotettu kotimainen varhaisperunauutuus

Vuosikymmenten odotuksen jälkeen markkinoille on tulossa uusi kotimainen varhaisperuna, lajike nimeltä Jussi. Jussi on viljelijöiden keskuudessa odotettu uutuus varhaisperunalajikkeiden valikoimaan.

Lajike-esittelyä Neitsytperuna-festivaaleilla.
Lajike-esittelyä Neitsytperuna-festivaaleilla.

Lajikkeen etuina viljelyssä nähdään etenkin hyvä mukulaluku ja sato sekä kasvunopeus. Niin viljelijät kuin myös kuluttajat pitävät Jussia hyvin kauniina lajikkeena ja arvostavat erityisesti sen hienoa makua. Jussi voidaan istuttaa jo varhain keväällä kylmään maahan ja sitä voidaan viljellä kaikilla perunan viljelyalueilla Suomessa.

Kiinnostavan varhaisperunauutuuden on jalostanut Boreal Kasvinjalostus Oy. Jussi-perunan siementuotannosta Suomessa ja siemenperunan myynnistä edelleen varhaisperunantuottajille vastaa Suomen siemenperunakeskus Oy (SPK), jonka kanssa Boreal on solminut lisenssisopimuksen lajikkeen edustuksesta.

2016 vuoden Jussi-sadosta iso osa siemenkäyttöön

Siemenperunaviljelijöiden keskuudessa Jussi-varhaisperuna on saavuttanut jo erittäin suuren suosion ja lajikkeen siemenperunan kysyntä onkin koko Jussin myynnissä olleen ajan ylittänyt tarjonnan selvästi. Jussi on herättänyt paljon kiinnostusta myös kuluttajien keskuudessa, kun sitä on esitelty ja maistatettu erilaisissa tilaisuuksissa. SPK Jussin edustajana tähtää lajikkeella merkittävään markkinaosuuteen Suomessa ja näkee mahdollisuuksia myös kansainvälisillä markkinoilla.

Laajemmassa mittakaavassa suomalaisiin ruokapöytiin Jussi pääsee vuonna 2017. Vuoden 2016 Jussi tekee vielä omalla tavallaan matkaa turuille ja toreille, kun satoa tuotetaan vielä runsaasti siemenkäyttöön palvelemaan seuraavan vuoden varhaisperunatuotantoa.

Jussin matkaan jalostuksessa tehdyistä ensiaskeleista vuosituhannen alussa aina siihen hetkeen, jossa Jussi kohtaa kuluttajat, tulee kertymään monen monta tahoa ja tilannetta. Tiivistä yhteistyötä on tehty ja tullaan tekemään niin jalostajan, siemenperunakeskuksen, siemenperunaviljelijöiden ja lopulta varhaisperunan viljelijöiden kanssa. Vuosien työ saavuttaa viimein määränpäänsä ja tuottaa vuonna 2017 lahjan kaikille suomalaisille – maukkaan herkun suomalaisiin kesäpöytiin.