SPK panostaa siemenperunan aeroponiseen tuotantoon

Tyrnävällä toimiva Suomen siemenperunakeskus Oy (SPK) investoi merkittävästi kaksinkertaistaakseen siemenperunoidensa aeroponisen tuotannon. Laajennuksen jälkeen yritys tuottaa noin kolmanneksen mukulamäärästään aeroponisella menetelmällä.

SPK panostaa siemenperunatuotannossa ilmakasvatukseen eli aeroponiseen tuotantoon.
SPK panostaa siemenperunatuotannossa ilmakasvatukseen eli aeroponiseen tuotantoon.

SPK:n kokemukset nyt kolme vuotta tuotannollisessa käytössä olleesta uudenlaisesta menetelmästä ovat erittäin myönteiset. Toimitusjohtaja Paula Ilola kertoo aeroponisen menetelmän nostavan mukuloiden määrän jopa kymmenen kertaa perinteistä tuotantotapaa suuremmaksi. Näin se on erittäin kustannustehokas. Lisäksi menetelmä on nopea ja mahdollistaa uusien lajikkeiden tuomisen markkinoille ripeää vauhtia.

– Aeroponiset mukulat ovat myös osoittautuneet laadultaan erinomaisiksi ja elinvoimaisiksi. Niiden lisääntymiskyky perunantuotannon seuraavassa vaiheessa näyttää olevan suurempi kuin perinteisillä mukuloilla, hän toteaa.

Menetelmä on herättänyt myös paljon kansainvälistä huomiota.

SPK:n toimitusjohtaja Paula Ilola.
SPK:n toimitusjohtaja Paula Ilola.

Ilolan mukaan aeroponisen menetelmän ydin on, että perunan juuret kasvavat pimeässä, suljetussa kammiossa ilmassa roikkuen. Turvetta tai muuta kasvualustaa ei käytetä. Juurille sumutetaan tarkoin määritellyin väliajoin ravintoliuosta, jonka koostumus räätälöidään muun muassa lajikkeen ja kasvuvaiheen mukaan. Perunan varsi puolestaan on valossa kammion yläpuolella.

Menetelmä vaatii oman laitteistonsa, joka mahdollistaa ravintoliuoksen sumutuksen tarkan säätelyn ja automatisoinnin sekä muun muassa valaistuksen muuntelun.
Puutarha-Sanomat lehti kertoi SPK:n kokeiluista jo vuonna 2012 (nro 8), lue artikkeli ”Ilmakasvatus tehostaa siementuotantoa” tästä linkistä (lehden hinta 5 €).

Jussi valtaa markkinoita

Kuluvan kevään aikana ensimmäistä kertaa kuluttajien ulottuville hieman laajemmin tuleva Jussi-varhaisperuna on osoittautunut tavattoman suosituksi. Toimitusjohtaja Paula Ilolan mukaan Jussi-siemenen kysyntä viljelijöiden keskuudessa oli moninkertainen siihen verrattuna, mitä SPK pystyi sitä toimittamaan.

– Nyt Jussia istutettiin koko Suomessa 50-70 hehtaarin alalle – pääosin tietysti varhaisperunan tärkeimmälle tuotantoalueelle Varsinais-Suomeen. Yli sata viljelijää sai Jussin siemenperunaa käyttöönsä, hän kertoo.

Vuoden 2017 Jussi-siemenperunan kysyntään vastatakseen SPK pyrkii nyt moninkertaistamaan sen tuotannon.

Jussi on valtion omistaman Boreal Kasvinjalostuksen jalostama. Näillä näkymin se jää viimeiseksi uudeksi suomalaiseksi perunalajikkeeksi, sillä Boreal oli ainoa perunanjalostaja Suomessa ja on nyt luopunut tästä toiminnasta. SPK vastaa Jussi-siemenperunoiden tuotannosta.

Jussi-peruna jäänee viimeiseksi kotimaassa jalostuksi perunalajikkeeksi.
Jussi-peruna jäänee viimeiseksi kotimaassa jalostuksi perunalajikkeeksi.

Rosamundan siementä SPK:lta

Rosamunda on suomalaisten suosima uuniperuna. Sen saatavuus Suomessa joutui kuitenkin vaaraan, kun perunan siementä toimittaneen yrityksen toiminta täällä päättyi. Rosamundan jatko Suomen markkinoilla on nyt kuitenkin turvattu. Tämän kevään siemenet on saanut ruotsalaiselta Agrico Nordicilta. Vuoden 2018 keväästä lähtien Rosamundan kotimaiset ja laadukkaat siemenet voi hankkia SPK:lta.

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että pystyimme varmistamaan tämän uuniperunaherkun säilymisen Suomessa, iloitsee toimitusjohtaja Ilola.