Pesulaatuisesta perunasta niukkuutta

Jepuan Perunan Johan Willman kertoo, että varsinkin laatukriteerit täyttävästä pesuun tarkoitetusta perunasta on niukkuutta sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Johan Willmanin mukaan hyvälaatuisesta perunasta on niukkuutta meillä ja myös muualla Euroopassa.
Johan Willmanin mukaan hyvälaatuisesta perunasta on niukkuutta meillä ja myös muualla Euroopassa.

– Euroopassa varhaisperunat ovat normaalista aikataulusta jäljessä ja pääsato voi jopa jäädä reilusti normaalista huhtikuun lopun viileän sään takia.

– Tanskassa ja Ruotsissa on uuden sadon tilanne on suurinpiirtein sama kuin Euroopassa, mutta vanhan sadon kanssa on tilanne jopa niukempi kun etelämpänä.

Willmanin mukaan kuorintaan löytyy raaka-ainetta enemmän Pohjoismaista, mutta pesulaadun perunaerät on melkein kaikki jo varattu.

Suomessa istutettiin varhaisperunat maahan normaalissa aikataulussa ja pinta-alat ovat samat kun viime vuonna. Pääsadon perunan kylvöt voidaan saada hoidettua jonkin verran aikaisemmin kuin normaalisti.

– Odotetaan, että pinta-alat pysyisivät samoina kun viime vuonna.

Lämpötilojen kohoaminen avaa varastojen ovet, sillä viljelijät haluavat saada vanhat perunat pois varastoista ilman jäähdytystä. Viime aikojen sää voi myös aiheuttaa sen, että pesuun tarkoitetut erät menevät toiseen tarkoitukseen laadun heikkenemisen vuoksi.

Vapaita eriä eri käyttöön on vaikea löytää, mutta koko ajan tulee myös uusia esiin. Tiettyyn käyttöön paikataan vajetta myös tuontiperunalla.