Uudet IPM-kasvinsuojeluoppaat on julkaistu

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut perunan, herneen ja tärkeimpien avomaan vihanneskasvien integroitua kasvinsuojelua (IPM) käsittelevät ohjeet. IPM-ohjeet on suunnattu erityisesti ammattiviljelijöille, mutta ne sisältävät runsaasti hyödyllistä tietoa vihanneskasvien viljelystä myös kotipuutarhureille. Ohjeiden tavoitteena on vähentää kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä.

Punajuuren kasvinsuojeluopas on 18-sivuinen julkaisu, jonka saa joko painettuna (35 €) tai ilmaiseksi netistä.
Punajuuren kasvinsuojeluopas on 18-sivuinen julkaisu, jonka saa joko painettuna (35 €) tai ilmaiseksi netistä.

IPM-ohjeissa on kuvattu kunkin vihanneskasvin viljelyssä esiintyvät kasvintuhoojat ja kuinka niitä voidaan torjua integroidun kasvinsuojelun avulla. Monipuolisissa ohjeissa kerrotaan myös kasvintuhooja- ja rikkakasviongelmista, joihin tarvitaan kemiallisia torjuntakeinoja.

– Keskeisintä integroidussa kasvinsuojelussa on kasvinsuojeluongelmien kuten kasvitautien, tuholaisten ja rikkakasvien, leviämisen ennaltaehkäisy muun muassa hyvillä viljelymenetelmillä. Ensisijaisesti pyritään käyttämään muita kuin kemiallisia torjuntakeinoja sikäli, kun niitä on olemassa, kertoo Luken vanhempi tutkija Marja Aaltonen.

Viljelijöiden ja alan teollisuuden kanssa yhteistyössä toteutetut IPM-ohjeet on julkaistu kasvilajikohtaisina oppaina. Oppaita on saatavilla perunan ja herneen lisäksi porkkanan, lantun, punajuuren, palsternakan, purjon ja mukulasellerin kasvinsuojelua varten. Oppaista löytyvät linkit myös Tukesin kasvinsuojeluainerekisterin sivuille, joilta voi tarkistaa, että kasvinsuojeluvalmisteita koskevat tiedot ovat ajan tasalla.

Monipuolista tietoa vihannesten viljelystä myös kotitarveviljelijöille

Oppaissa on kasvinsuojelun ohella runsaasti tietoa muun muassa kullekin viljelykasville parhaiten soveltuvasta maalajista, maan muokkauksesta ja lannoittamisesta sekä siemenhuollosta ja lajikevalinnasta.

– Kotitarveviljelijöiden pitää miettiä lannoitteiden käyttömääriä pienemmissä mittayksiköissä, mutta samat lainalaisuudet pätevät suurille ja pienille viljelyaloille, Aaltonen kertoo.

Kasvinsuojelussa kotipuutarhuri voi hyödyntää lähinnä ekologiset vaihtoehdot, sillä useimpien kasvinsuojeluaineiden käyttö edellyttää kasvinsuojelututkinnon suorittamista.

Ohjeiden taustalla on kasvinsuojeluainevalikoiman kaventuminen, vaihtoehtoisten menetelmien yleistyminen ja vuoden 2014 alussa voimaan tullut Euroopan unionin puitedirektiivi (2009/128/EY). Sen mukaan kaikkien ammattiviljelijöiden tulee siirtyä noudattamaan integroidun kasvinsuojelun (IPM) yleisiä periaatteita, joiden tavoitteena on vähentää kemiallisesta kasvinsuojelusta ympäristölle ja ihmisten terveydelle aiheutuvia riskejä.

Oppaat tulostettavissa Luken verkkosivuilta

Oppaat ovat vapaasti ladattavissa (pdf) Luken verkkosivuilta. Niitä voi tilata myös painettuina verkkokaupasta: Painetun oppaan hinta on 35 euroa/kappale, sis.alv. Lisäksi tulevat toimituskulut 9 euroa/lähetys.

Julkaisusarjassa on oppaat seitsemälle vihanneskasville ja perunalle.
Julkaisusarjassa on oppaat seitsemälle vihanneskasville ja perunalle.