Vadelmatuotanto siirtyy tunneleihin

PUUTARHA-Sanomat -lehden numerossa 4/2016 on useita artikkeleita marjojen tunnelituotannosta. Keskisen tila on yksi marjojen tunneliviljelyn edelläkävijöistä Suomessa. Tilalla on jo viisi hehtaaria tunneleita ja lisää rakennetaan markkinoiden tarpeen mukaisesti. Uusi investointituki vauhdittaa Suomen vadelmatuotannon siirtymistä muovin alle.

Virittyneitä Long cane -vadelmantaimia levitellään tunneleihin.
Virittyneitä Long cane -vadelmantaimia levitellään tunneleihin.

Sampo Keskinen otti Kuhmoisten Harjunsalmella sijaitsevan tilan ohjakset vuonna 2008 Alpo-isältään, joka oli pyörittänyt neljännesvuosisadan ajan taimistoa.

Nyt Keskisen tilalla on vadelman tunnelituotantoa viisi hehtaaria. Mansikkaa on kolme hehtaaria, joista 1,5 hehtaaria on tunneleissa.

Ensimmäiset vadelman ”Long cane” -satotaimet on istuttu muoviastioissa muovihuoneeseen maaliskuun lopulla virittymään ja niitä siirrellään huhtikuussa muovitunneleihin jatkamaan kasvua.

– Ensimmäisistä istutuksista satoa saadaan juhannuksena. Maaliskuun istutus on epävarma, mutta tähän saakka ne ovat onnistuneet.

Lehdetön taimi kestää pakkasta, mutta kukat ovat herkkiä. Viime toukokuussa kävi 2–3 asteen pakkanen, joka vioitti kukkia ja nuppuja. Keskisen kokemuksen mukaan tunneli ei juuri suojaa pakkaselta.

Vasta kesäkuulla tehdään viimeiset istutukset, joista satoa saadaan elokuusta kauden loppuun. Viime syksynä tuotanto loppui lokakuun 6. päivänä alkaneisiin pakkasiin.

Keskisen tilalla viljellään tänä vuonna ensimmäistä kertaa varhaismansikkaa kasvihuoneessa. Elsantan taimet on istutettu maaliskuun loppupäivinä ja Sonatan taimet istutetaan huhtikuun alkupuolella.
Keskisen tilalla viljellään tänä vuonna ensimmäistä kertaa varhaismansikkaa kasvihuoneessa. Elsantan taimet on istutettu maaliskuun loppupäivinä ja Sonatan taimet istutetaan huhtikuun alkupuolella.

Sampo on viljellyt paikallismarkkinoille mansikkaa perinteisin menetelmin avomaalla. Tunneleissa on aiemmin ollut syysmansikkaa, mutta tänä keväänä on ensimmäistä kertaa mansikan varhaistuotantoa tunneleissa, yhteensä 1,5 hehtaaria.

– Neljässä tunnelissa on Elsantaa ja 12 tunneliin tulee vielä Sonataa, kertoo Sampo.

Mansikat viljellään kookosrouheetta sisältävissä muovipötköissä, jotka ovat runsaan metrin korkeudella maasta. Istutustiheys on 8 tainta rivimetrillä ja kuusi yksittäisriviä mahtuu 8 metriä leveisiin tunneleihin.

 

Investointituki puree

Tunnelit ja kausihuoneet tulivat investointituen piiriin viime syksystä alkaen. Ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että viime vuonna hyväksyttiin 17 hanketta.

– Hyväksyttyjen hankkeiden kokonaiskustannus oli 3,2 miljoonaa euroa ja rakennettava tunneliala on 18,7 hehtaaria.

Investointeihin voi avustusta saada 30 %, nuoret viljelijät 40 %, hankkeen hyväksytyistä kokonaiskustannuksista. Kasvutunneleissa hyväksyttävät maksimikustannukset ovat 16 euroa ja kiintein perustuksin tehdyissä kausihuoneissa 40 euroa neliöltä. Molemmissa katteeksi riittää yksinkertainen muovikalvo. Kastelu- ja lannoitussysteemit voidaan sisällyttää kustannuksiin, mutta niiden osuutta ei ole asetuksessa eritelty.

Lue artikkelit ja lehti kokonaan, klikkaa tästä.
(hinta 5 €/lehti)