Epävarmuus jäytää kaalinviljelijää

Handolinit ovat aloittamassa uutta viljelykautta epävarmoissa tunnelmissa. Kauppakuviot ovat sekaisin ja byrokratia pompottaa viljelijöitä. Ensimmäiset kaalierät ovat kuitenkin jo kasvamassa, kerrotaan PUUTARHA-Sanomien numerossa 3/2016, joka ilmestyi 18. maaliskuuta.

Jorma ja Helena Handolin tutkistelevat ensimmäisiä petiin tehtyjä taimikylvöksiä, jotka tullaan viikkoa myöhemmin koulimaan potteihin.
Jorma ja Helena Handolin tutkistelevat ensimmäisiä petiin tehtyjä taimikylvöksiä, jotka tullaan viikkoa myöhemmin koulimaan potteihin.

Röykän kylällä oleva Handolinien tila on ollut suvun hallussa jo 229 vuotta ja kaaleja tilalla on viljelty viimeiset 63 vuotta. Helena ja Jorma Handolin ovat vastanneet tilasta 30 vuotta ja he kokevat, että viljelijän tilanne on muuttunut vuosi vuodelta hankalammaksi.

– Epävarmuus ottaa päähän, kun kukaan ei tiedä mitään. Suurin kaaliemme ostaja on Tuko Logistics, mutta Ruokakeskon ja Lähikaupan väliset kuviot ovat auki eikä kukaan osaa antaa meille tietoa, ostetaanko meidän tuotteita, harmittelee Jorma ja lisää, että riskin päälle pitää viljellä, sillä taimet ovat jo kasvussa.

– Vihannestuottajan elämä on liian jännää, siksi minulle varmaan on tullut sydänvika, naurahtaa Helena.

Helena purkaa kovin sanoin turhautumistaan ministeriön ja Maaseutuviraston virkamiehiin.

– Vuosi sitten meillä oli viisi taimihuonetta täynnä kaalien taimia, mutta vasta huhtikuun ensimmäisenä päivänä varmistui, että viljelyssä on kolmen kasvin sääntö ja kaaleja saa olla enintään 75 prosenttia pinta-alasta.

– Mitään ammattiryhmää ei saa kohdella näin, parahtaa Helena.
Lue koko artikkeli PUUTARHA-Sanomien numerosta 3/2016, voit ostaa digitaalisen lehden tästä.