Orvokit ovat jo ”oraalla”

Tapio Koivulan Puutarha Ky:n tuotanto on niin laajaa, ettei sitä voi myydä yksin suoramyyntinä.  Toisaalta puutarha on liian pieni kilpailemaan markettien markkinoista. Sopimusviljely onkin ollut yritykselle sopiva kauppatapa, kerrotaan uusimassa PUUTARHA-Sanomat -lehdessä.

 

Pinta-ala

Tapio Koivula kertoo , että orvokkien myynti alkaa huhtikuun lopulla.
Tapio Koivula kertoo , että orvokkien myynti alkaa huhtikuun lopulla.

on sen verran suuri, että suoramyyntiin menee vain kolmannes. Pääosa kesäkukkatuotannosta kasvatetaan sopimuksiin perustuen seurakunnille ja kaupungeille.

– Seurakunnille toimitamme 5–10 lajia, mutta kaupungeilla on kirjavammat tarpeet ja niille toimitamme 50 lajia tai lajiketta. Tärkeimmät lajit ovat verenpisara, pikkubegonia, lohikäärmekukka (Dragon wings begonia), begonia ja hopealehti – perinteisiä hautausmaan kasveja.

– Amppeleita teemme sopimustuotantona Viherpeukaloiden postimyyntiin. Saamme tavaran huoneista pois ennen kuin seurakuntien tavara harvennetaan.

Puutarha ei käytä puolivalmisteita, vaan kaikki kasvatetaan siemenistä tai pienistä taimista, joita ostetaan Ansarilta ja Huiskulasta.

Kustannussäästöillä kannattavuutta

Kesäkukkien sopimushinnat eivät ole nousseet kymmeneen vuoteen ja joidenkin tuotteiden hinnat ovat jopa laskeneet. Silti Tapio pystyy listaamaan sopimusviljelystä monia etuja.

– Kun toimitukset ovat vasta kesäkuun alussa, voimme aloittaa niiden viljelyn pari viikkoa myöhemmin ja näin säästämme viljelyn alkupäässä energiaa. Sopimusviljely tarjoaa varman työn. Suurempia sarjoja kasvatettaessa pystymme säästämään kuluissa.

– Sopimusviljely on kultainen keskitie tukkumyynnin ja suorakaupan välissä. Olemme sopeutuneet siihen.

Sopimustuotannossa tärkeää on saada tilaukset ajoissa.

Tapio Koivulan lisäksi ympärivuotisia työntekijöitä on hänen siskonsa, oma poika Niklas ja siskonpoika Kimmo Kuusikangas. Vuosi sitten pojat tulivat kommandiittiyhtiöön äänellisiksi yhtiömiehiksi.

– Teemme sukupolvenvaihdosta pitkällä ajalla, toteaa 53-vuotias Tapio, joka on ollut puutarhayrittäjänä jo 33 vuotta. Hän jatkoi armeijasta tultuaan isänsä vuonna 1951 perustamaa viljelmää.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 3/2016. Klikkaa tästä (hinta 5 €/lehti)

Katso video tästä.

Niklas Koivula on serkkunsa Kimmon kanssa mukana yrityksessä
Niklas Koivula on serkkunsa Kimmon kanssa mukana yrityksessä