Tiilikainen Perunaseminaarissa: ”Hallitus on hereillä maatalouden tukalasta tilanteesta”

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistui Puutarha-Sanomien järjestämään Perunaseminaariin marraskuun 18. päivänä.
– En kuitenkaan aio viisastella peruna-asioista, kun te olette siinä parempia asiantuntijoita, vaan kerron hallituksen ajatuksista, aloitti Tiilikainen, jolla on toki asiantuntemusta myös perunanviljelyyn, sillä hänellä on luomuvihannestila Ruokolahdella.

Ministeri Kimmo Tiilikainen tuntee alkutuotannon omakohtaisesti, kun hän on ollut vihannesviljelijänä Ruokolahdella.
Ministeri Kimmo Tiilikainen tuntee alkutuotannon omakohtaisesti, kun hän on ollut vihannesviljelijänä Ruokolahdella.

Kimmo Tiilikaiselle tuli Sipilän hallituksessa kahden ministeriön salkut. Jo yksin maa- ja metsätalousministeriön pesti on EU-aikana ollut hyvin työläs, mutta nyt kuormaa lisättiin vielä ympäristöministeriöllä, ja siihen kuuluu myös asuntoasioista vastaaminen.

Kriisitukea myös perunatiloille

Maa- ja puutarhatalouden kannattavuus on huono, mutta virallinen laskenta ei sitä selkeästi tuo esille.
– Kun kirjanpitotilojen tulokset näyttävät nollaa, se tarkoittaa sitä, että yrittäjäpariskunta ei ole saanut palkkaa eikä korkoa pääomalleen. Muussa yritystoiminnassa nollatulos tarkoittaa sitä, että palkka on saatu, mutta voittoa ei ole tullut. On viestittävä uudella tavalla, että vertailtavuudesta saataisiin parempi, tähdensi Tiilikainen.
Ministeri Kimmo Tiilikainen totesi Venäjän EU:lle asettaman tuontikiellon aiheuttaneen Suomen elintarviketaloudelle, etenkin maidolle ja perunalle, suuret tappiot. Investoineet ja velkaantuneet tilat tuotantosuunnasta riippumatta voivat hakea kriisirahaa, kun haku saadaan auki.
– EU:lta saatu kriisiraha yhdessä kansallisen rahan kanssa on kuitenkin vain pieni osa menetyksiin verrattuna. Hallitus on kuitenkin hereillä ja ymmärtää maatalouden tukalan tilanteen, totesi Tiilikainen.
Tiilikainen viittasi terrori-iskuihin Pariisissa ja venäläiseen matkustajakoneeseen toivoen yhteisymmärrystä suurvaltojen välille.
– Jospa nyt huomattaisiin, että riidan ja sodan haastajia riittää. Vastuullisten valtioiden tulee toimia yhdessä.

Lue juttu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien näköispainoksesta tästä linkistä.