Kesko ostaa Siwat ja Valintatalon

Kesko Oyj:n tytäryhtiö Ruokakesko Oy on sopinut ostavansa Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan pääomasijoittaja Tritonilta. Näin yritys tulisi takaisin suomalaisomistukseen.
Suomen Lähikaupan liikevaihto vuonna 2014 oli 999,2 miljoonaa euroa, ja sen tappio ennen veroja oli 11,6 miljoonaa euroa. Lähikaupalla on 643 Siwaa ja Valintataloa ja 4 100 työntekijää. Osakekauppana toteutettavan yritysoston velaton kauppahinta on noin 60 miljoonaa euroa.

Kirsi Vehviläinen täytti Suutarilan Siwan hyllyjä viime tammikuussa.

– Strategiansa mukaisesti Kesko hakee kasvua päivittäistavarakaupassa. Yksi kasvun painopistealueista on lähikauppaverkoston kasvattaminen ja uudistaminen. Haluamme kehittää suomalaisille kuluttajille sopivien lähikauppapalvelujen saatavuutta, laatua ja hintakilpailukykyä, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

– Samalla kauppa mahdollistaa merkittävät synergiaedut. Suomen Lähikaupalla on erinomaisia liikepaikkoja, ja yrityskaupan myötä pystymme toteuttamaan strategiaamme suunniteltua nopeammin ja merkittävästi pienemmillä investoinneilla. Kilpailu Suomen päivittäistavarakaupassa on kovaa, ja kuluttajien ostovoiman heikentyminen on entisestään kiristänyt sitä, perustelee Helander.

Suomen Lähikauppa on keskittynyt lähellä asiakkaita sijaitseviin päivittäistavarakauppoihin.

– Olemme jo pitkään keskittyneet lähikauppaan, ja meillä on tämän markkinan erityisosaamista ja -kokemusta. Yrityskauppa mahdollistaa suomalaisen lähikaupan kehittämisen ja avaa merkittäviä uusia mahdollisuuksia palvella suomalaisia kuluttajia. Tämä on ehdottomasti hyvä vaihtoehto myös Suomen Lähikaupalle, sanoo Suomen Lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund.
Kesko on tarkentanut lähivuosien investointisuunnitelmaa huomioiden toteutettavan yrityskaupan sekä yleisen suhdannetilanteen jatkumisen haastavana erityisesti Suomessa ja Venäjällä. Kesko arvioi investointiensa laskevan strategiassa ilmoitetusta noin miljardista eurosta 750 miljoonaan euroon ilman mahdollisia yrityskauppoja vuosina 2015–2017.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Asian käsittely saataneen päätökseen ja yrityskaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Suutarilan Siwa uudistettiin nykykonseptiin ensimmäisenä vuosi sitten.
Suutarilan Siwa uudistettiin nykykonseptiin ensimmäisenä vuosi sitten.